FMI susţine că 20 de ţări ar avea nevoie de asistenţă de urgenţă pentru a face faţă crizei alimentare

0
Publicat:

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, afirmă că 48 de ţări sunt expuse la criza alimentară globală, iar jumătate din ele sunt vulnerabile, transmite Reuters.

48 de ţări sunt expuse la criza alimentară globală, Foto: Arhivă Adevărul
48 de ţări sunt expuse la criza alimentară globală, Foto: Arhivă Adevărul

,,Din aceste ţări, aproximativ 10-20 vor solicita probabil asistenţă de urgenţă, multe fiind în Africa subsahariană. Suntem aici pentru voi", a promis şeful FMI, informează Agerpres.

De asemenea, a declarat şeful FMI la o conferinţă la Riad, 141 de milioane de persoane din lumea arabă sunt expuse la insecuritate alimentară.

Astfel, FMI se va alătura celor care luptă contra restricţiilor comerciale, pentru a atenua situaţia din domeniul alimentar, a dat asigurări Georgieva.

Săptămâna trecută, FMI avertizase că lumea se confruntă în prezent cu un şoc alimentar cel puţin la fel de grav cu cel cunoscut în urmă cu peste un deceniu, iar insecuritatea alimentară se va agrava.

Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au scăzut în ultimele luni, insecuritatea alimentară este posibil să se agraveze din cauza mai multor factori, precum blocajele de aprovizionare, obstacolele care stau în calea recoltelor din Ucraina şi preţurile ridicate la îngrăşăminte şi energie, a apreciat FMI.

Potrivit instituţiei financiare, criza alimentară actuală este cel puţin comparabilă cu cea din 2007-2008, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

Totodată, Fondul Monetar Internaţional a anunţat luni că până la 20 de ţări, în special din Africa, ar putea avea nevoie de asistenţă de urgenţă pentru a face faţă crizei alimentare globale, transmite Reuters.

FMI a aprobat pe 30 septembrie aşa-numita ,,fereastră pentru şocul alimentar", pentru a ajuta statele vulnerabile să facă faţă deficitului de alimente şi costurilor mai ridicate, cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Finanţarea ,,ferestrei pentru şocul alimentar" ar urma să fie asigurată din Drepturile Speciale de Tragere (DST), moneda de rezervă creată de Fondul Monetar Internaţional.

Statele arabe din Golf ,,intenţionează să facă noi angajamente curând", după recentul anunţ al Grupului arab de coordonare privind alocarea iniţială a zece miliarde de dolari pentru a atenua criza legată de aprovizionarea cu alimente pe plan global, a anunţat Georgieva.

Luni, FMI şi Arabia Saudită au convenit înfiinţarea unui oficiu regional reprezentativ al FMI la Riad.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite