Fitch a confirmat ratingul României la „BBB minus”, cu perspectivă negativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine/shutterstock
Imagine/shutterstock

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii), se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Perspectiva negativă reflectă incertitudinea cu privire la implementarea politicilor de abordare a dezechilibrelor structurale fiscale pe termen mediu şi a impactului pandemiei coronavirusului asupra finanţelor publice ale României.

Administraţia actuală planifică o serie de reforme fiscale şi macroeconomice pentru ancorarea sustenabilităţii fiscale pe termen mediu, dar o experienţă slabă de consolidare fiscală şi rigidităţi bugetare foarte ridicate constituie provocări cheie ale finanţelor publice.

Ratingurile de investiţii din ţară sunt susţinute de nivelurile datoriei publice şi ale serviciilor datoriei sub niveluri similare şi de indicatorii PIB pe cap de locuitor, de guvernanţă şi de dezvoltare umană, care se situează peste colegii din categoria „BBB” şi sunt susţinuţi de aderarea la UE. Acestea sunt echilibrate cu deficite bugetare şi de cont curent mai mari (CAD) mai mari decât colegii şi debitor extern net relativ ridicat şi poziţii de investiţii internaţionale nete negative.

Fitch prognozează o reducere treptată a deficitului public la 8,2% din PIB în termeni ESA în 2021 de la 9,2% în 2020 (cea mai mare din regiunea CEE), în linie generală cu bugetul. Creşterea mai puternică a veniturilor datorită redresării economice solide va fi în mare parte compensată de cheltuielile legate de pandemie, precum şi de cheltuielile mai mari de investiţii. Riscurile pe termen scurt sunt atenuate prin aprobarea ordonanţelor de urgenţă care au redus creşterea programată a pensiilor de la 40% la 14% în 2021 şi îngheţate salariile şi bonusurile publice.

Prognoza că deficitul public va scădea la 6,6% din PIB în 2022, ceea ce ar fi în concordanţă cu creşterea datoriei publice / PIB la 53,2% în 2022 de la 47,3% în 2020 şi încă sub media actuală „BBB” de 57,3% din PIB. Ne aşteptăm ca necesităţile de finanţare brută să rămână ridicate (11,6% din PIB în 2021 conform autorităţilor), dar România are un acces bun la pieţele externe, precum şi o gestionare solidă a datoriilor (plăţile dobânzilor la venituri sunt printre cele mai mici din „BBB” categorie). Datoriile contingente moderate (în ciuda utilizării extinse a schemelor de garanţie în 2020) şi sprijinul din diferite scheme ale UE reduc riscurile de finanţare.

Fitch se aşteaptă ca economia României să se extindă cu o medie de 5,8% în 2021-22 (faţă de mediana peer „BBB” de 4,4%), datorită impulsului puternic al investiţiilor şi a redresării treptate a exporturilor şi a consumului privat. Economia a evoluat foarte bine în 4T20, în ciuda restricţiilor moderate de pandemie (limitând contracţia întregului an la doar 3,9%), oferind un report puternic şi evidenţiind rezilienţa unor sectoare importante precum construcţiile şi unele industrii de servicii. Măsurile fiscale au contribuit la limitarea prejudiciului asupra ocupării forţei de muncă şi a bilanţurilor corporative, cu puţine sectoare susceptibile de a vedea efecte pe termen lung.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite