Fiscul luptă contra micii evaziuni cu exces de zel. Firme închise pentru sume infime şi chelneri căutaţi de bacşiş, printre victimele Direcţiei Antifraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Antifraudă se află în centrul unui scandal, după ce aceasta a închis într-o singură săptămână peste 170 de localuri şi magazine pentru neemiterea bonului fiscal. Patronii acuză Fiscul de abuzuri şi spun că sancţiunile s-au aplicat chiar pentru sume derizorii care nu se regăseau în gestiune.

Presiunea de a aduce cât mai mulţi bani la bugetul statului îi împinge pe inspectorii Fiscului, aflaţi în plină luptă cu evaziunea fiscală, la măsuri ce pot fi interpretate drept abuzuri. De exemplu, închiderea unor unităţi comerciale pentru 1,5 lei neregăsiţi în gestiune sau percheziţionarea chelnerilor care ar putea deţine bacşiş.

Direcţia Generală Antifraudă, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a închis, în urma controalelor efectuate între 15 şi 23 martie, un număr de 174 de unităţi comerciale pentru neemiterea bonului fiscal. În total, pe lângă închiderea unităţilor în cauză, inspectorii au mai dat 778 de amenzi, cu un cuantum total de 3,8 milioane de lei, şi au mai dispus confiscarea unor mărfuri care acontează 550.000 de lei.

Controalele fac parte din planul Guvernului de combatere a evaziunii fiscale şi de creştere a încasărilor la bugetul statului pentru a putea acoperi golul ce urmează să-l genereze măsurile de relaxare inclus în proiectul noului Cod Fiscal – reducerea TVA, reducerea accizelor, eliminarea impozitului pe dividende şi altele. 

Cazuri ciudate

În multe cazuri, proprietarii de magazine sau localuri au fost sancţionaţi cu amendă şi închiderea punctului de lucru pentru sume foarte mici care nu se găseau în gestiune. 

Presa locală a scris că o cofetărie din Timişoara a fost închisă de către inspectorii Fiscului pentru o lună deoarece au găsit în plus în casa de marcat 1,5 lei. Suma a fost descoperită după ce inspectorii au confruntat monetarul din casa de marcat cu valoarea bonurilor emise.

În alte speţe, ospătarii au fost puşi să-şi întoarcă buzunarele pe dos, pentru a vedea dacă au bacşiş, lucru care nu este reglementat de niciun fel de act normativ. Cu privire la acest caz, reprezentanţii instituţiei îi îndeamnă pe cei care se simt nedreptăţiţi să facă sesizări. „Nu există o prevedere legală care să le permită inspectorilor Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) să facă percheziţii şi nici nu cred că au fost astfel de situaţii“, a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei, citat de "Capital".

Refuză să închidă firma

În comuna suceveană Horodnic de Jos, un producător de preparate din carne a anunţat că refuză să închidă unitatea, după ce inspectorii antifraudă au găsit un minus de 50 de lei în contabilitate. Proprietarul Alexandru Scheul spune că firma sa a fost amendată cu 5.000 de lei şi închiderea unui punct de lucru timp de o lună în data de 19 martie. A doua zi, la un control făcut la un alt magazin al său, s-au găsit în casă 14 bani în plus. „M-a umflat râsul. Ditamai bugetarii să numere bănuţii din casă şi să găsească 14 bănuţi în plus“, a spus proprietarul firmei.

Omul de afaceri spune că aşteaptă să primească prin poştă decizia de sancţionare şi că va închide pentru o zi magazinul, va contesta deciza, şi apoi va redeschide magazinul cu orice risc. „Chit că mă leagă, măcar ştiu că e pentru o cauză dreaptă. Îmi risc libertatea, dar măcar cineva trebuie să arate abuzurile. E bătaie de joc. Nu ştiu cât mai poate lumea să mai rabde“, a declarat Scheul, citat de Mediafax.

El a arătat că modul în care se fac controalele ANAF îi va afecta în special pe cei săraci, care mergeau la magazin şi luau mărfuri pe datorie.

Killer SRL din Horodnic de Jos, compania lui Scheul, produce preparate din carne şi are 21 de magazine în Rădăuţi, Suceava, Botoşani, Bucureşti, dar şi în alte localităţi şi exportă 20% din producţie către ţări din Uniunea Europeană. Compania are vânzări anuale de 16 milioane de euro şi 200 de angajaţi. Scheul spune că anul trecut a plătit către stat impozite şi taxe în valoare de 2,25 de milioande euro.

Hotelierii de pe litoral se tem de lacăt

Şi hotelierii de pe litoral se tem că unităţile lor ar putea fi închise de către inspectorii antifraudă în timpul mini-vacanţei de 1 Mai, când se va inaugura oficialsezonul estival. 

Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, a dat şi un exemplu ipotetic: „Lucrăm cu personal sezonier. El poate să încaseze o notă de plată şi să plece cu ea şi îmi creează gol în gestiune, mie îmi închide unitatea?“, se întreabă el.

Sorin Mocianu, investitor în turism şi în alimentaţie publică, dar şi consilier judeţean din partea PNL, a propus ca formă de protest închiderea unităţilor de cazare în timpul minivacanţei de 1 Mai. Ideea a fost exclusă, însă, deoarece sunt deja turişti români şi străini care au contracte şi rezervări pentru litoral. Hotelierii au cerut autorităţilor să specifice clar în condiţii se închide unitatea, indiferent că este restaurant, terasă, bar de pe plajă, hotel sau magazin alimentar.

Bonul fiscal, elementul-zero

De la 1 martie, punctele de lucru ale comercianţilor prinşi că nu utilizează casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate pot fi închise de inspectorii Direcţiei Antifraudă.

Instituţia poate dispune suspendarea activităţii pentru perioade între o lună şi trei luni dacă se constată încălcarea uneia dintre obligaţiile de dotare cu aparate de marcat electronice, dacă acestea nu sunt achiziţionate de la distribuitorii autorizaţi, dacă nu sunt folosite sau dacă nu sunt date bonuri la valoarea reală. De asemenea, trebuie întocmite documente justificative pentru sumele de bani introduse sau extrase din sertarul casei de marcat.

Pentru încălcarea obligaţiilor respective, inspectorii pot aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 15.000 de lei. Dacă există sume nejustificate, banii se confiscă şi se poate acorda o amendă între 2.000 de lei şi 4.000 de lei.

Gelu Diaconu: Zero toleranţă pentru evaziunea fiscală

Gelu Diaconu, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, susţine că instituţia pe care o conduce se ocupă, alături de DNA, DIICOT şi Parchetul General, de destructurarea marilor reţele de fraudă, dar că şi combaterea micii evaziuni este tratată la fel de serios. 

„90% din sesizările noastre penale privesc prejudicii de peste un milion de euro şi am identificat deja prejudicii de aproape un miliard de euro în ultimul an. Aşadar, combaterea micii evaziuni reprezintă o linie secundară de acţiune, pe care însă o tratăm la fel de serios. Dacă, la nivel naţional, suspendarea activităţii a 200-300 de firme incorecte blochează mediul de afaceri, cum spun unii, înseamnă că avem un mediu de afaceri bazat doar pe evaziune“, a afirmat Diaconu, pentru „Adevărul“. „Dacă doar unii plătesc şi duc greul, n-ai venituri şi nu poţi relaxa fiscalitatea. De aceea, poziţia mea este foarte clară: toleranţă zero pentru evaziunea fiscală“, a punctat şeful ANAF.

Victor Ponta: Totul să fie în limita legii, fără exces

Premierul Victor Ponta a făcut apel la inspectorii Direcţiei Antifraudă, despre care a afirmat că trebuie să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii şi a bunului-simţ, fără excese. „ANAF îşi pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, şi sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule preşedinte. În limita legii şi a bunului-simţ, că, totuşi, când mergem şi facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaţilor ANAF să-şi facă datoria cu duritate, dar nu cu excese şi sunt convins că veţi găsi această limită“, i-a spus, vineri, Ponta lui Gelu Diaconu, şeful Fiscului, cu ocazia prezentării datelor privind încasările bugetare în primele luni ale acestui an. Intervenţia primului-ministru a venit exact după ce presa a relatat închiderea unor localuri pentru sume derizorii. Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 2,3 miliarde de lei pe primele două luni. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite