Femeile japoneze nu pot purta ochelari la locul de muncă. Motivele invocate de angajatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile nu au voie sau nu li se recomandă să poarte ochelari la locul de muncă în Japonia. Practica a ieşit la iveală şi a stârnit revoltă pe reţelele sociale după ce un post japonez a relatat că unele companii cer femeilor să poarte lentile de contact în timpul orelor de lucru, relatează The Independent.

Motivele invocate de companiile care impun femeilor regula de a nu purta ochelari diferă de la industrie la industrie, potrivit presei locale.

Unii retaileri spun că vânzătoarele cu ochelari lasă clienţilor impresia de „răceală”. Reprezentanţii restauratelor tradiţionale argumentează că ochelarii nu se potrivesc stilului clasic al uniformelor, în timp ce comercianţii de produse cosmetice invocă faptul că machiajul vânzătoarelor nu mai este suficient de vizibil prin ochelari.

În sectorul aviaţiei motivele invocate sunt cele legate de securitate.

Nu este clar dacă regulile impuse angajatelor ţin de politicile scrise ale companiilor sau de fapt în spatele lor stau norme culturale.

Hastagul „interzicere ochelari” s-a răspândit pe Twitter de miercuri încoace: o femeie a povestit că a fost obligată să-şi pună lentile de contact după ce renunţase temporar la ele din cauza unei infecţii, ulterior suferind dureri şi disconfort.

„Politicile ce vizează corpul femeilor, ce trebuie să poarte şi ce nu, rămân un instrument de a impune patriarhia”, a spus directorul executiv al Women’s March Global, Uma Mishra-Newbery.

„Suntem în anul 2019 şi vedem că femeile încă luptă pentru recunoaşterea valorii şi muncii lor”, a spus ea.

Recent a ieşit la iveală şi practica firmelor japoneze de a forţa angajatele să poarte tocuri. Peste 31.000 de persoane au semnat o petiţie pentru interzicerea acestei reguli. Hastagul #KuToo a circulat intens pe reţelele sociale, fiind un joc de cuvinte între kutsu (pantofi) şi kutsuu (durere).

Japonia are cel mai mic indice al egalităţii de gen între naţiunile G7. Din 1000 de angajate întrebate, 43 la sută au recunoscut că au fost hărţuite sexual, peste jumătate dintre ele neraportând acest lucru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite