Falimentul Euroins: Primul termen de judecată a fost stabilit pentru săptămâna viitoare
0Secția a VII-a Civilă a Tribunalului București a stabilit primul termen de judecată în dosarul în care mai mulți creditori, inclusiv ASF, cer falimentul Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA.
Potrivit informațiilor publice de pe site-ul Tribunalului București, în dosarul 8813/3/2023 sunt înregistrați drept creditori SOS PREJUDICII RCA SRL, SIM AUTO GARAGE SRL PRIN AV.RARINCA LIVIU, FCB BUCHAREST SRL, AUTO DAVMAR REPARATII SRL, AUTO SCHUNN SRL și AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARA (A.S.F.) - CU SEDIUL ALES LA FILIP S.C.A.
Primul termen de judecată a fost stabilit de Tribunalul București pentru data de 28 aprilie 2023 (vinerea care urmează), termen la care cu siguranță va spori și numărul creditorilor, fiind posibilă și comasarea cu alte dosare aflate pe rolul tribunalului, cu același subiect.
În acest proces este înregistrată și contestația Euroins „la cererea de deschidere a procedurii”, după cum menționează Tribunalul București.
Autorizația de funcționare a Euroins a fost retrasă la data de 17 martie, procesul fiind înregistrat la data de 21 martie, cu ultime modificări la data de 18 aprilie.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
Potrivit ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România.
În acest sens, ASF menționa faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.
Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.