Falimentele firmelor îi sperie pe bancheri. Una din şase companii este în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insolvenţa Diverta, folosită ca studiu de caz într-o conferinţă pe tema restructurărilor financiare
Insolvenţa Diverta, folosită ca studiu de caz într-o conferinţă pe tema restructurărilor financiare

Proporţia pe care au luat-o cazurile de insolvenţă în ultimii cinci ani este îngrijorătoare, iar majoritatea firmelor care nu au ajuns în această situaţie au nevoie de restructurare, a declarat Gianina Lazanu, director în BRD, la o conferinţă privind restructurarea companiilor organizată de „Ziarul Financiar“.

„Un număr de 100.000 de firme în insolvenţă din 600.000 de companii active este o cifră îngrijorătoare, având în vedere că ritmul de regenerare este extrem de redus. Din cele rămase pe piaţă, marea majoritate are nevoie de restructurare serioasă, cu sau fără insolvenţă“, a declarat Lazanu, menţionând că „uneori, pentru că ţin prea mult la imaginea lor, unii patroni amână intrarea în insolvenţă.

Gianina Lazanu, care ocupă funcţia de director al direcţiei de restructurare creanţe din BRD Societe Generale, a arătat că principalele motive care au dus la intrarea în insolvenţă a firmelor din România ar fi investiţiile în alte sectoare de activitate decât cel principal, continuarea investiţiilor nerentabile şi a contractelor care generau pierderi, dar şi neadaptarea la condiţiile pieţei.

„Au fost companii care, deşi erau producători de anumite bunuri au cumpărat terenuri şi s-au apucat să dezvolte proiecte rezidenţiale. De asemenea, au continuat să facă investiţii nerentabile, crezând că piaţa va creşte la nesfârşit“, a afirmat Lazanu.

Morile şi spitalele private, în pericol

Specialiştii prezenţi la conferinţa ZF au arătat că, în 2013, companiile de dimensiuni mijlocii sunt cele mai periclitate de intrarea în insolvenţă. „Clinicile private şi unităţile de morărit-panificaţie sunt în cel mai mare pericol“, a afirmat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania. El crede că supraîndatorarea va creşte odată cu creditarea, iar proporţia creditelor neperformante (care acum este de 18,2%) „va trece de 20%“ până în 2014.

Experienţa Diverta, povestită de proprietarul ei, Octavian Radu

În prima parte a anului 2010, lanţul de librării Diverta a intrat în insolvenţă, având datorii de circa 10 milioane de euro şi credite de investiţii de 8,5 milioane de euro. Compania avea atunci o reţea de 65 de librării. Cifra de afaceri a companiei a fost de 48 milioane de euro în 2008, scăzând la 30 milioane de euro în 2009 şi la 22 milioane de euro în 2010.

"Îmi spune lumea că Diverta merge excelent, însă în realitate sunt mai puţini cumpărători decât în 2008, iar cei care cumpără cumpără la jumătate faţă de acum cinci ani. Dacă s-ar fi păstrat trendul din anii de dinainte de criză am fi ajuns la 60 de milioane de euro cifră de afaceri", a spus Radu.
Întrebat la conferinţa ZF dacă Diverta este profitabilă în prezent, Radu a precizat că depinde de nivelul rulajului, foarte greu de estimat de la o lună la alta.
"Suntem peste buget, iar bugetul este peste linia de zero. Dar nu aş prezenta încă acest caz ca un succes-story, trebuie să mai aşteptăm", a precizat omul de afaceri care în 2008 deţinea afaceri cu un rulaj de 300 milioane de euro. Acum, grupul de firme deţinut de Radu generează afaceri de peste 30 milioane de euro, unele dintr firme fiind vândute între timp.
El a arătat că cea mai dureroasă parte a procesului de restructurare a companiei a fost concedierea angajaţilor cu vechime.

„Un CFO nu are inimă“

"Am schimbat managementul, dar nu pentru că ar fi făcut greşeli, ci că ne-am dat seama că trebuie să închidem magazine, iar cei care le-au deschis erau destul de ataşaţi de oameni, de ceea ce creaseră în acele magazine (...). La toate diviziile am schimbat CEO (directorul executiv, n.r.) cu CFO (directorul financiar, n.r.). Un CFO nu are inimă", a adăugat Radu.
Omul de afaceri estimează că în 5 ani îşi va achita toate datoriile către bănci, care în prezent se ridică la 27 de milioane de euro.
 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite