Exporturile Germaniei au fost mai mici în luna februarie decât era anticipat
0Exporturile de bunuri "Made in Germany" au scăzut semnificativ în februarie, după redresarea din ianuarie, pe fondul declinului exporturilor spre ţările UE, subliniind dificultăţile cu care se confruntă cea mai mare economie europeană.
Conform datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), exporturile au scăzut în februarie cu 2%, după un avans de 6,3% luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un declin de 0,5%, transmit Bloomberg și DPA.
Importurile au crescut cu 3,2% în februarie, după o expansiune de 3,3% în ianuarie, analiştii previzionând un declin de 1%.
Ca rezultat, balanţa comercială a Germaniei a înregistrat un surplus de 21,4 miliarde de euro în februarie, în scădere faţă de un surplus de 27,6 miliarde de euro luna precedentă şi 16,9 miliarde de euro în februarie 2023. Analiştii estimau un excedent de 25,5 miliarde de euro în februarie.
Exporturile către statele membre UE au scăzut cu 3,9%, exporturile către ţările terţe au înregistrat un avans de 0,4%. De asemenea, exporturile către Statele Unite au urcat cu 10,2% iar cele spre China au scăzut cu 0,6%.
În ritm anual, exporturile au scăzut cu 1,2% în februarie, faţă de un avans de 1,6% în ianuarie, în timp ce declinul importurilor s-a atenuat la 6,7%, de la 7,5%.
„Comerţul Germaniei este afectat de schimbările din comerţul mondial şi de tensiunile geopolitice”, a apreciat Carsten Brzeski, analist ING.
Analiştii se aşteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,1% în primul trimestru din 2024, după o scădere de 0,3% în ultimele trei luni din 2023.
Statele Unite au rămas cea mai populară destinație pentru exporturile germane, livrările către cea mai mare economie a lumii crescând cu 10,2 la sută.
În timp ce analiștii se așteaptă ca economia germană să se redreseze în acest an, revenirea pare să fie mai lentă decât se aștepta inițial.
Luna trecută, guvernul german și-a redus prognoza de creștere pentru 2024 la doar 0,2 la sută în acest an, avertizând că economia se află în „ape agitate”.