Județul din România care depinde în proporție de 65% de importuri și exporturi din Germania. Rolul Bosch și Daimler

0
Publicat:

Germania continuă să fie principalul partener comercial al judeţului Alba, cu o pondere de aproape două treimi din valoarea exporturilor şi cea a importurilor, fiind urmată, la mare distanţă, de Italia şi Ungaria.

Paltforma industrială Bosch din Blaj FOTO bosch.ro
Paltforma industrială Bosch din Blaj FOTO bosch.ro

Alba a înregistrat în primele opt luni din 2023 exporturi de peste 2,2 miliarde de euro şi importuri ce au depăşit două miliarde de euro, plasând judeţul pe locul 8, respectiv pe 11 într-un clasament pe ţară.

Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în această perioadă, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor, au fost: la export - Germania (65,1%), Italia (10,0%), Ungaria (6,1%); la import - Germania (64,1%), Ungaria (8,0%), Italia (5,4%)”, arată  o analiză a Direcției Regionale de Statistică Alba.

Faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, exporturile au fost mai mari cu 5,3%, iar importurile mai mari cu 4,8%, precizează DRS Alba. Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie-august 2023, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, respectiv în valoare de peste 197 milioane de euro.

Importurile și exporturile din și spre Germania au fost determinate de fabricile din domeniul producției de componente auto care funcționează de mai mulți ani la Blaj, Sebeș și Cugir. este vorba despre Bosch Rextroth, respectiv Star Transmission și Star Assembly, la ultimele două proprietarul fiind compania Daimler Mercedes.

Cele trei societăți au investit, în total, peste 500 de milioane de euro în cele trei orașe din Alba și au angajat mai mult de 5.000 de oameni. Cifrele de afaceri au fost, în ultimii ani, de sute de milioane de euro, iar profitul a fost, de asemenea, important.

Câștig salarial mediu de circa 4.000 de lei

Câştigul salarial mediu net pe judeţ a fost în luna octombrie de 4.054 de lei. „Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat salariaţii din industrie şi construcţii (4.257 lei), urmaţi de cei din agricultură, silvicultură ( 4.173 lei)", se arată în raportul DRS Alba.

Angajaţii din servicii au avut un câştig salarial mediu net de 3.841 de lei. „Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna octombrie 2023 poziţionează judeţul pe locul 19 la nivel naţional, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător, şi locul 4 la nivelul Regiunii Centru", precizează DRS Alba.

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii octombrie a fost de 100.156 de persoane, din care 49.790 în servicii, 47.077 în industrie şi construcţii şi 3.289 în agricultură şi silvicultură.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite