Exporturile de cereale ale Ucrainei, afectate de taxele extrem de mari din porturile de la Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cereale grau agricultura productie agricola foto shutterstock

Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt puternic afectate de taxele extrem de mari din porturile de la Dunăre, care au ajuns de 3 - 4 ori mai mari decât erau înaintea invaziei ruse.

Cu porturile ucrainene de la Marea Neagră blocate de Rusia, exportatorii de cereale care caută să folosească porturile de la Dunăre se confruntă cu o creştere rapidă şi nejustificată a tarifelor, a afirmat marţi Vadym Denysenko, consilier la Ministerul de Interne, transmite Reuters.

De la debutul invaziei ruseşti, în 24 februarie, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Înainte de începutul războiului, taxa de transbordare a cerealelor în porturile Reni şi Izmail era de 5-6 dolari pe tonă, iar după începerea ostilităţilor a urcat la 12 dolari pe tonă, a scris Vadym Denysenko pe pagina sa de Facebook. Acesta a adăugat că în aprilie taxa a urcat la 15 dolari pe tonă iar pentru mai a fost anunţată o taxă de 20 dolari pe tonă.

Înţeleg câştigul, dar o creştere de patru ori nu mai este o piaţă, este şantaj", susţine Denysenko.

Traderii au confirmat creşterea dar nu au precizat preţurile exacte, în timp ce autorităţile portuare spun că nu au nivelul exact al preţurilor, care este "stabilit de structurile comerciale".

"Vorbim despre importanţa exporturilor, dar, din păcate, toate acestea se transformă pentru unii într-o oportunitate de a câştiga bani şi nu într-o oportunitate de a ajyta într-un fel economia", a afirmat Denysenko.

Ministerul Agriculturii de la Kiev a anunţat săptămâna trecută că Ucraina a exportat 763.000 de tone de cereale în primele 29 de zile ale lunii aprilie, faţă de 2,8 milioane de tone în luna aprilie a anului trecut.

Dar Denysenko susţine că s-a făcut puţin pentru îmbunătăţirea condiţiilor de export iar "piaţa devine un monopol". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite