Articol publicitar

Evoluție Preț Aur 2024: Poate Aurul să Cucerească noi Maxime în 2024?

0
0
Publicat:

Cel mai vechi activ de refugiu din lume a început luna decembrie într-o manieră ”explozivă”, înregistrând noi maxime istorice. A intrat prețul aurului în teritoriu de supracumpărare, sau acesta este doar începutul unor evoluții intrigante ale metalul prețios, care ar putea continua pe parcursul anului 2024?

evolu ie pre aur 2024 poate aurul sa cucereasca noi maxime in 2024 jpg

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric la începutul lunii, susținut de așteptările tot mai mari ale investitorilor privind reducerea dobânzilor, un dolar mai slab și pe fondul tensiunilor geopolitice. Creșterea dobânzilor a impulsionat creșterea randamentelor reale, ceea ce a atras investitorii. Dar, atunci când se anticipează că dobânzile vor scădea, aurul, care nu este un active plătitor de dobândă, devine relativ mai atractiv.

Vor reuși factori precum cererea pentru active de refugiu și perspectivele privind dobânzile în SUA să susțină evoluția prețului aurului în 2024?

Achizițiile băncilor centrale și statutul de activ de refugiu au fost de partea Aurului în 2023

Prețul aurului a dat dovadă de reziliență în 2023. Recenta performanță uluitoare ar putea fi rezultatul unei cereri puternice din partea băncilor centrale și a fluxurilor către active de refugiu în contextul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, care au contribuit la contracararea presiunilor descendente generate de creșterea bruscă a randamentelor titlurilor de trezorerie și de aprecierea dolarului american.Potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, până în trimestrul al 3-lea al anului 2023, achizițiile nete de aur din partea băncilor centrale, au fost cu 14% mai mari decât în anul precedent. La începutul acestui an, Consiliul Mondial al Aurului a publicat un sondaj în care se menționa că "24% dintre băncile centrale intenționează să își majoreze rezervele în următoarele 12 luni". Nu numai că este probabil ca acest lucru să constituie un sprijin pentru prețul actual al aurului, dar ar putea, de asemenea, să se stimuleze și mai mult cererea.Pe de altă parte, izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu în luna octombrie a declanșat, de asemenea, unele fluxuri către active de refugiu precum metalul galben, care au contribuit la revenirea prețului la nivelul psihologic cheie de 2.000 USD. Probabilitatea ca conflictul să se prelungească ar putea continua să alimenteze cererea pentru active mai sigure în 2024, coroborat cu schimbarea retoricii Rezervei Federale cu privire la perspectivele de politică monetară.

Contextul ar putea rămâne unul favorabil pentru Aur în 2024Pe măsură ce ne apropiem de 2024, perspectivele macro pentru metalul galben s-ar putea îmbunătăți, deoarece retorica Fed continuă să se îndrepte într-o direcție mai puțin hawkish, în timp ce scenariul perspectivelor privind dobânzile a luat o traiectorie diferită de cea din acest an. În urma celei mai agresive serii de majorare a dobânzilor de către Fed din ultimii 40 de ani, piețele se așteaptă acum la scăderea acestor cu până la 125 de puncte de bază (pb) în 2024, cu convingerea fermă că punctul culminant al ciclului de majorări din partea Fed a fost deja atins.

Până în prezent, inflația moderată din SUA și scăderea bruscă a indicelui de surpriză economică din SUA la minimul ultimelor șase luni au sprijinit atitudinea dovish, iar tendința de relaxare a condițiilor economice va persista probabil și anul viitor, ca reacție la politica monetară restrictivă. Riscurile economice în creștere vor rămâne o temă cheie în 2024, orice nouă referire la o posibilă recesiune putând favoriza evoluția prețului aurului, care servește drept activ de refugiu, datorită istoricului și capacității de a fi oferit randamente pozitive în șase din ultimele opt recesiuni. 

Perspectiva Tehnică: Breakout-ul din formațiunea de consolidare rămâne sub observație în 2024

Prețul aurului a evoluat în limitele unei formațiuni ample de consolidare începând din iunie 2020, iar încercarea recentă de străpungere a nivelului de rezistență a eșuat, deoarece prețul nu a reușit să închidă peste acest nivel.

Deși acest lucru ar putea sugera că urșii nu sunt încă pregătiți să renunțe la nivelul cheie de 2.074 de dolari pe uncie, orice nouă retestare a acestui prag va rămâne sub observație, deoarece trendul general rămâne orientat în sens ascendent.

Acesta este a treia testare a maximelor istorice, și un breakout pare un scenariu mai plauzibil din punct de vedere tehnic.

Sursa: capex.com
Sursa: capex.com

Concluzie

Părerile experților indică o potențială creștere a prețului aurului în 2024. Costul mediu ar putea oscila în jurul valorii de 2.100 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, este esențial să menționăm că aceastea sunt doar previziuni. Lucrurile se pot schimba și există întotdeauna un anumit grad de incertitudine.

Pentru potențialii investitori în aur, experții recomandă o oarecare diversificare bine echilibrată pe aur, pentru protejarea împotriva inflației, care diluează puterea de cumpărare a monedelor fiat și împotriva factorilor geopolitici. Dar, înainte de a investi în aur, aceștia trebuie să-și facă temele, să înțeleagă riscurile și costurile legate de cumpărarea și vânzarea aurului. Și, nu în cele din urmă, să monitorizeze îndeaproape trendurile și condițiile de piață.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite