Europa, nevoită să dezvolte un sistem alternativ de plată bazat pe coduri QR. În România, trei bănci îl folosesc deja
0Tot mai multe bănci au implementat sisteme de plăți instant, dar experții avertizează că nu este suficient și că Europa va trebui să adopte o soluție alternativă de plată precum sistemele bazate pe coduri QR.

Potrivit acestora, viitorul plăților în retail, introducerea identității digitale în țările din UE și securitatea cibernetică sunt principalele provocări în următorii ani pe continent.
Într-una dintre sesiunile de discuții care au avut loc recent în cadrul Money Motion 2025, Milan Gauder, cofondator al frēda a subliniat cât de mult au scăzut în pandemie și după aceea plățile în numerar și cât de repede au adoptat băncile plățile instant, în special în țări în curs de dezvoltare precum India și Brazilia.
„Ca o comparație, țărilor occidentale le-a luat 50–60 de ani să atingă un nivel similar de adopție. Cheia succesului în Orient o reprezintă codurile QR. Aceste țări au sărit peste plățile cu cardul și au adoptat direct plata prin cod QR, realizând în cinci ani ceea ce Vestul a reușit în 50. Cred că în următorii cinci ani, Europa va trebui să dezvolte un sistem alternativ de plată. Acesta este momentul, trebuie să începeți lucrul la el acum”, a concluzionat Milan Gauder.
Cardurile nu dispar, evoluează
În ceea ce privește metodele de plată, concluzia specialiștilor a fost clară: cardurile nu dispar, ci evoluează. Krzysztof Sobala de la Mastercard a declarat că 80% dintre tranzacțiile procesate de companie sunt acum plăți instant, o dovadă a transformării rapide a pieței.
Cât despre comportamentul consumatorilor privind plățile digitale, specialiștii au evidențiat că este nevoie de soluții unificate, cu atât mai mult cu cât plățile în numerar au scăzut considerabil și vor ajunge foarte curând sub 10% din total.
„Comportamentul consumatorilor este remarcabil de similar în toată Europa. Utilizatorii nu vor să instaleze aplicații separate pentru fiecare serviciu mărunt. Datele noastre arată că atunci când le este oferită o soluție unificată, care integrează mai multe servicii, rata de utilizare și implicare crește”, a spus Borko Buturac, Director de Operațiuni în cadrul Aircash.
Identitate digitală și securitate cibernetică
Un subiect fierbinte a fost și identitatea digitală, în contextul în care până în 2026 toți cetățenii UE vor fi obligați să dețină documente digitale. Belgia conduce în prezent implementarea, dar există provocări majore, mai ales în țări ca Germania. Sebastian Theisen (Entrust) și Valentina Dragomir (Evrotrust) au discutat despre nevoia unor portofele digitale sigure, conforme cu legislația, dar și accesibile. Ingo Rübe (KILT Protocol) a avertizat asupra riscurilor legate de supravegherea excesivă și dominația Big Tech.
Având în vedere schimbările numeroase din domeniul plăților, securitatea cibernetică trebuie să fie mai prioritară ca oricând, au explicat specialiștii, subliniind necesitatea unei abordări de tip „zero-trust” și a unor sisteme de monitorizare comportamentală, adaptate noilor amenințări generate de AI.
„Toate fraudele și intruziunile cibernetice încep de obicei cu un simplu act de inginerie socială. Trebuie să ne schimbăm percepția despre securitate. Nu ne putem baza pe un singur strat de protecție. Când vine vorba de identitate, presupunem adesea că dacă ceva arată și sună ca noi, atunci este despre noi. Această mentalitate trebuie schimbată”, a declarat Pavel Kaminsky, fondator & CEO 7Security GmbH.
Ce bănci folosesc codul QR în România și cum funcționează
În toamna anului trecut, Transfond a lansat RoPay, primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul, care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, contactless sau numărul de mobil ca alias pentru IBAN.
Primele bănci participante au fost CEC Bank şi Libra Internet Bank, ulterior alăturându-li-se și BRD, în curs de implementare fiind și ING, BCR și Banca Trasilvania.
Formatul codului QR RoPay este definit in standardul de cod QR elaborat de comunitatea bancară din România, în concordanță cu standardul european în domeniu, al European Payments Council.
Pe lângă faptul că beneficiarii pot utiliza acest cod pentru plăți RoPay la punctele de vânzare ale comercianților (puncte de vânzare fizice și online) sau pentru plăți transferate între prieteni, codul poate fi regăsit și pe facturile emise de furnizorii de utilități.
Codul QR RoPay trebuie scanat din aplicația de mobile banking (nu utilizând camera telefonului), pentru ca plătitorul să vizualizeze detaliile tranzacției de plată, în vederea autorizării acesteia. Cu alte cuvinte, codul QR este folosit pentru a accesa cât mai ușor datele necesare efectuării plății direct din contul bancar.
Codul QR RoPay poate fi generat de beneficiar în aplicația de mobile banking a băncii sale (folosind opțiunea generează cod QR sau Solicită bani/ Cere bani) sau de comerciant (pentru metoda de plată instant la POS).
Dacă logo RoPay este afișat la punctul de vânzare al unui mic comerciant (cod QR RoPay static), plătitorul scanează codul QR, completează suma și plătește.
La un magazin online, la fel ca la unul fizic unde se regăsește RoPay ca modalitate de plată, plătitorul selectează RoPay în secțiunea de plată și execută plata din pagina lui de mobile banking, unde este implementată opțiunea RoPay.