Euro a depăşit pragul psihologic de 4,8 lei. Urmează scumpiri în lanţ
0Moneda europeană a depăşit vineri pragul psihologic de 4,8 lei, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat vreodată în România, potrivit datelor publicate de BNR. Toate plăţile în lei, raportate la cursul valutar, vor fi majorate.
Euro a crescut vineri cu aproape 2 bani faţă de nivelul de joi, ajungând la 4,8026 lei, faţă de 4,7834 lei.
La numai 5 minute după ce BNR a anunţat noul curs de schimb valutar, băncile au afişat preţuri de vânzare de până la 4,87 lei pentru un euro.
Tendinţa de depreciere a monedei naţionale s-a accentuat în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus, asta după ce Banca Naţională a întors tendinţa prin intervenţiile sale din finalul anului 2019.
O astfel de depreciere a leului în raport cu moneda europeană va scumpi traiul şi va majora ratele la bănci, chiriile, alimentele şi alte bunuri din import, leasingul pentru maşini, facturile la telefonie şi multe altele.
Spre exemplu, o rată sau o chirie de 200 de euro, care la începutul anului trecut echivala cu 933,12 lei, înseamnă acum 960,52 de lei, adică un plus de 27,4 lei.
De ce se depreciază leul
Leul are o tendinţă de depreciere faţă de euro pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială, a declarat, joi, economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.
„Nu ştiu dacă are sau nu are legătură cu situaţia politică. Părerea mea este că nu trebuie să căutăm vreo relevanţă pentru mişcarea de ieri până azi care probabil pare spectaculoasă, dar nu e deloc spectaculoasă din punctul meu de vedere ca dimensiune, ci mai degrabă trebuie să ne uităm la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciază nu de ieri, de azi.
Are o tendinţă de depreciere de ceva timp pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială. Deficit de balanţă comercială care s-a accentuat în ultimii ani, şi avem un deficit de cont curent printre cele mai mari din Europa, şi acest dezechilibru e generat de deficitul bugetar, în cea mai mare parte.
Practic, avem o situaţie de deficite gemene: deficit de cont curent generat de un deficit bugetar mare şi nu avem deocamdată vreo claritate la nivelul politicii fiscal-bugetare în termeni de ajustare, pentru că suntem încă în vâltoarea alegerilor şi a anului electoral şi nu avem prea multe semne că ajustarea începe, ajustarea bugetului care este absolut inevitabilă”, a spus Ionuţ Dumitru.
El a menţionat că dacă ne uităm pe proiecţiile Comisiei Europene vom vedea că instituţia estimează un deficit de 7% pentru anul viitor într-un scenariu în care nu se modifică politicile fiscal - bugetare.
Întrebat dacă am putea vedea şi alte deprecieri ale monedei naţionale, Dumitru a spus că banca estimează un curs mediu de 4,85 lei pentru un euro.
„Ne aşteptăm să nu avem o ajustare semnificativă a bugetului anul acesta şi ajustarea să fie amânată pentru anii următori, ceea ce va menţine cumva presiunea pe curs. Dar să sperăm că măsurile hotărâte de ajustare fiscale vor veni mai degrabă mai repede decât mai târziu”, a mai spus Ionuţ Dumitru.
Citeşte şi: De ce creşte atât de mult moneda euro în raport cu leul. Explicaţii economice pe înţelesul tuturor