Este oficial! Angajații din domeniul silvic nu vor mai primi prime de pensionare. Limită și pentru lemnele de foc

0
Publicat:

Angajații din silvicultură nu vor mai avea parte de o primă echivalentă cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, așa cum s-a întâmplat până de curând.

Pădurar care privește copacii
Angajații din silvicultură nu vor mai primi bonificații la pensionare. Foto Shutterstock

Ordonanța de urgență nr. 14/2025 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul silviculturii și protecției mediului a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța prevede că la momentul pensionării, angajații din acest sector nu vor mai beneficia de o primă echivalentă cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate. De asemenea, a fost limitat și dreptul de a primi anual, în mod gratuit, lemn pentru foc.

De acest drept vor beneficia doar silvicultorii al căror venit salarial lunar net este mai mic decât salariul mediu brut pe economie.

În ultimii doi ani, angajați ai Romsilva au primit bonusuri în sumă netă de aproape 23 de milioane de euro, la pensionare.

Este vorba despre aproape 1300 de angajați ai companiei de stat Romsilva care s-au pensionat în ultimii doi ani și care au primit un bonus în valoare de aproximativ 90.000 lei fiecare.

Premierul Marcel Ciolacu anunță joi, în debutul ședinței de guvern, stoparea „primelor nejustificate de la Romsilva”.

„Punem astăzi punct primelor nejustificate de la Romsilva, nu vor mai exista șefi care ies la pensie cu bonus de 100 de mii de euro! Mai exact, în momentul pensionării, angajații din domeniul silvic nu vor mai beneficia de acele prime echivalente cu minimum 5 salarii pe ultima lună de activitate. Prime care, în cazul șefilor, ajungeau la 10 salarii”, a afirmat Marcel Ciolacu în ședința de Guvern.

La rândul lui, ministrul Mediului reclama la începutul lunii martie că în contractul colectiv de muncă de la Romsilva sunt 17 sporuri.

Potrivit ministrului există un spor de izolare şi sunt directori care beneficiază de spor de stres. „Să te trezeşti cu 100.000 de euro primiţi la pensionare, nu poate fi explicat niciunui român”, a afirmat atunci ministrul.

Mircea Fechet a arătat totodată că „toate acele prime se adaugă la un alt lung şir de bonusuri sau alte stimulente de natură financiară, despre care s-a vorbit mai puţin, pentru că nu sunt într-un cuantum la fel de mare precum acele bonificaţii de 100.000 de euro la pensionare, dar care însă, adunate, înseamnă nişte sume considerabile pe care statul român le plăteşte.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite