Erdogan crește impozitul pe profit și impune amenzi celor care nu permit plata cu cardul

0
Publicat:

Turcia a luat o serie de măsuri menite să micșoreze deficitul și să atragă noi fonduri la bugetul de stat, inclusiv creșterea impozitului pe profit pentru corporații și amendarea celor care nu permit plata cu cardul.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, cu pumnul drept strâns și ridicat
Recep Tayyip Erdogan a ordonat creșterea impozitului pe profit pentru corporații

Turcia va introduce un impozit pe profit minim de 10% pentru corporații începând din 2025, pentru a contribui la reducerea deficitului bugetar.

Cota minimă de impozitare internă pentru câștigurile corporative nu va fi sub 10% înainte de deduceri și scutiri, potrivit unui decret semnat de președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și publicat sâmbătă în Monitorul Oficial de Ministerul Trezoreriei și Finanțelor.

Modificările din codul fiscal vizează corporațiile și reprezintă un pas către consolidarea fiscală, făcând parte din politica de supraveghere fiscală a ministrului Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Simsek, de când a preluat finanțele națiunii în urma alegerilor de anul trecut.

Investitorii văd măsurile fiscale ca fiind cheia pentru sprijinirea politicii monetare în lupta națiunii împotriva inflației.

De când a preluat conducerea, Simsek a subliniat că legile fiscale vor fi simplificate, iar sfera deducerilor și scutirilor fiscale va fi redusă.

Guvernul și-a revizuit în scădere prognoza deficitului bugetar pentru anul viitor la 3,1% din PIB, de la 3,4% anterior. Pentru acest an, se așteaptă un deficit de 4,9%.

Câteva aspecte importante din noul cod fiscal:

  • Cota de impozitare pentru veniturile din proiectele construite prin modele de construcție-exploatare-transfer și parteneriat public-privat va fi de 30%.
  • Scutirea de impozit pe profit va fi condiționată de distribuirea a cel puțin 50% din veniturile lor imobiliare sub formă de dividende.
  • Scutirea de impozit pe vânzările imobiliare ale corporațiilor a fost eliminată, mai scrie Bloomberg.

Toate întreprinderile, obligate să accepte plata cu cardul

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor din Turcia, Mehmet Simsek, a suplimentat atribuțiile Administrației Venitului (GIB) pentru a combate economia informală, aceasta urmând să verifice dacă toate întreprinderile acceptă plata cu cardul și utilizează dispozitive actualizate de înregistrare a plăților.

Vorbind despre eforturile ministerului de a aduce mai multă transparență economiei, Simsek a subliniat că noile reglementări impun utilizarea dispozitivelor moderne de înregistrare a plăților care combină funcționalitatea de plată cu cardul cu tipărirea chitanțelor pentru a se asigura că toate tranzacțiile sunt înregistrate corect.

Simsek a remarcat că unele companii continuă să folosească dispozitive învechite sau refuză să accepte plăți cu cardul. 

El a subliniat că toate afacerile trebuie să ofere clienților posibilitatea de a plăti prin card de debit sau de credit.

Afacerile care nu respectă aceste reglementări se vor confrunta cu sancțiuni administrative speciale”, a spus Simsek.

Avertisment și pentru bănci

Ministrul a declarat că penalitățile pentru afacerile care nu respectă noile reguli încep de la 200.000 TRY (5,859 USD). Simsek a avertizat, de asemenea, băncile și instituțiile de plată care continuă să furnizeze dispozitive POS învechite. Dacă sunt identificate, aceste instituții se vor confrunta cu amenzi, pedeapsa crescând anual în funcție de ratele de reevaluare.

„Suntem hotărâți să continuăm lupta împotriva evaziunii fiscale în comerțul cu amănuntul. Aceste eforturi fac parte din strategia noastră de a spori echitatea și eficiența fiscală”, a adăugat Simsek, potrivit Turkiye Today.

Turcii pot raporta încălcările

Simsek a încurajat publicul să raporteze orice afaceri care fie refuză să accepte plăți cu cardul, fie solicită comisioane suplimentare excesive pentru utilizarea cardului.

Cetățenii pot depune rapoarte prin intermediul Biroului Fiscal Digital, al aplicației mobile GIB sau prin intermediul platformelor de mesagerie precum BIP și WhatsApp.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite