Energia se scumpeşte, industria se închide. Patronii ameninţă că îşi vor trimite angajaţii în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Niculae, proprietarul grupului industrial InterAgro şi preşedintele confederaţiei Patronatelor din România (PATROROM), a anunţat ieri că a fost nevoit să închidă, de la 1 aprilie, două combinate producătoare de îngrăşăminte chimice, după care vor urma alte două, din cauza scumpirii accelerate a gazelor.

„Luni am oprit activitatea la Amurco Bacău şi la Viromet Victoria şi vor mai urma Ga Pro Co Săvineşti, la 15 aprilie, respectiv Nitroporos Făgăraş, la 1 mai, principalul motiv fiind scumpirea antieconomică a gazelor. În aceste patru combinate lucrează 6.200 de oameni. S-a spus că avem deficit de gaze, ei bine vom avea excedent pentru că industria consumatoare se va închide, unitate cu unitate“, a declarat Ioan Niculae, pentru „Adevărul“.

Scrisoare deschisă către FMI

Confederaţia Patronatelor din Industrie – CONPIROM – va elabora o scrisoare deschisă către FMI, în care va arăta că economia românească nu poate suporta scumpirile prevăzute în calendarul convenit de Guvern cu instituţiile internaţionale, astfel că se impune un moratoriu de un an pentru majorarea preţurilor.

În cadrul unei dezbateri pe tema scumpirii gazelor, liderii patronali afiliaţi CONPIROM au arătat că energia s-a scumpit la consumator cu 55% în ultimii patru ani, chiar dacă pe bursa de specialitate (OPCOM) preţurile au fluctuat şi acum sunt chiar mai mici. De pe OPCOM până la poarta fabricii, energia vine la preţ dublu, din cauză că se adaugă diverse taxe, comisioanele de transport, costurile de cogenerare şi subvenţiile pentru energia verde.

Oficialii guvernamentali prezenţi la dezbatere au arătat că „este posibil“ să se amâne cu şase luni calendarul scumpirilor.

Industriaşii n-au fost consultaţi

Ca efect al unei Hotărâri de Guvern (HG 22) adoptate în ianuarie, energia s-a scumpit peste măsură până în prezent, iar industriaşii acuză Guvernul că a adoptat normativul fără să-i consulte.

„Acesta este actul de moarte al industriei româneşti. Vorbim de reindustrializare, dar de fapt distrugerm şi industriile care mai există. Ne aşteaptă un val de şomeri din cauza acestor scumpiri. Dacă vor să exporte gaz, atunci să-i exporte şi pe muncitori“, a spus Ioan Niculae, la dezbaterea CONPIROM. El propune să se amâne cu un an aplicarea acelei Hotărâri de Guvern, iar în răstimp „să decidem împreună dacă mai vrem să avem industrie sau nu, să ştim şi noi ce avem de făcut“.

„Ce au făcut guvernanţii cu aceste scumpiri este cea mai mare crimă faţă de poporul român şi va trebui să-şi asume asta. Dacă nu mai vreţi industrie, foarte bine, rămâneţi cu E.ON şi Gaz de France şi daţi gazul nostru la export“, a tunat glasul lui Niculae.

Costuri suplimentare de milioane de euro

La rândul său, Ionel Borş, liderul patronatului Metalrom şi director în cadrul ArcelorMittal, a arătat că din 2009 până în prezent costurile generate de scumpirea energiei electrice au fost de 42 de milioane de euro pe an. În cazul gazelor, costurile suplimentare au fost de 37 de milioane de euro pe an. Toate acestea în condiţiile în care preţurile finale la mărfurile industriale şi în special la oţel au scăzut cu 40%. „Suntem ca boxerii aceia care tot primesc lovituri năucitoare şi nu se mai pot dezmetici“, a spus Ionel Borş.

Replica ANRE: „Energia e mai ieftină“

Prezent la dezbaterea CONPIROM, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, i-a exasperat pe industriaşi. El a arătat că pe piaţa de specialitate energia este acum mai ieftină decât în urmă cu un an şi că neluarea de măsuri privind calendarul de liberalizare poate duce la infringement, cu riscul ca România să primească amenzi de 120.000 de euro pe zi.

„Eu sunt acum aici, cu dumneavoastră, şi mă luaţi la întrebări că de ce se scumpeşte energia şi vă închideţi fabricile. Dar după-amiază mă întâlnesc cu producătorii de energie, care mă vor lua la întrebări că de ce nu dăm drumul să crească preţul energiei, că vrem să închidem minele şi termocentralele“, s-a apărat oficialul ANRE.

Drept răspuns, industriaşii au arătat facturi din care a reieşit cât se poate de clar că energia s-a scumpit, chiar dacă pe OPCOM e mai ieftină.

La dezbaterea CONPIROM au participat şi liderii unor confederaţii sindicale, care au agreat să fie co-semnatari la scrisoarea pe care partenerii sociali o vor trimite FMI, Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi premierului Victor Ponta în vederea amânării cu un an a calendarului scumpirilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite