Efectele Ordonanţei 114: administratorii de pensii private au intrat pe pierdere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii de fonduri de pensii private din România vor funcţiona pe pierderi, după ce statul i-a pus să scoată bani din buzunar fără un motiv anume.

Ordonanţa 114 îi obligă pe administratorii fondurilor de pensii private Pilonul II să îşi majoreze capitalul social cu echivalentul a 75 milioane de euro până la finele acestui an, ceea ce îi duce pe pierdere, scrie Profit.ro.

La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat Ordonanţa 114, prin care le-a solicitat administratorilor de fonduri de pensii să îşi majoreze substanţial capitalul social, proporţional cu activele pe care le administrează. Prevederile iniţiale arătau că aceştia trebuie să aducă de acasă în total circa 750 milioane de euro în anul 2019. În acelaşi timp, au fost diminuate comisioanele încasate de administratori, Pilonul II a devenit opţional, iar angajaţii din construcţii au fost scutiţi de virarea contribuţiei. Toate aceste măsuri cumulate urmat să pună pe butuci întregul sistem de pensii private din România. Guvernul nu a oferit nici explicaţii cu privire la necesitatea majorării capitalului social.

Presiunile publice şi o serie de avertismente cu privire la faptul că administratorii de fonduri de pensii private ar fi putut să îşi înceteze activitatea au convins fostul Guvern PSD să „îndulcească“ o serie de prevederi. Mai precis, suma solicitată drept capital social suplimentar a scăzut de 10 ori, la numai 75 milioane de euro.

Potrivit Profit.ro, primele infuzii a fost operate deja de NN Pensii, liderul pieţei, şi Generali Pensii. Astfel, acţionarii NN Pensii au adus 131,1 milioane de lei, capitalul social al companiei urcând la 206,1 milioane de lei. În cazul Generali Pensii, infuzia a fost de 15 milioane de lei, la 67 milioane de lei.

Minus, după şapte ani de profit

După şapte ani de profit, rezultatul agregat al administratorilor de pensii private arată un minus de 33,94 milioane de lei, comparativ cu un rezultat pozitiv de 54,93 milioane de lei la mijlocul anului 2018, arată Profit.ro. Defalcat, datele relevă că doar Allianz-Ţiriac Pensii şi BCR Pensii au reuşit să închidă primul semestru pe plus, restul administratorilor raportând pierdere, cum ar fi NN Pensii - 17,05 milioane de lei, Aegon Pensii - 7,67 milioane de lei şi Metropolitan Pensii - 6,44 milioane de lei.

Reducerea comisioanelor a avut ca efect pentru cei şapte administratori prezenţi pe Pilonul II, în primele şase luni ale acestui an, o scădere medie de 37,5% a veniturilor totale, la 147,46 milioane de lei, de la 235,83 milioane de lei la finele lunii iunie 2018.

În privinţa cheltuielilor totale, acest indicator a crescut la nivelul industriei cu 5,7%, la 181,02 milioane de lei. Defalcat, doar NN Pensii şi BRD Pensii au reuşit să-şi diminueze cheltuielile totale.

Potrivit legislaţiei sistemului de pensii private, activele fondurilor de pensii sunt complet separate de cele ale societăţilor de administrare, astfel că pierderile acestora din urma nu afectează performanţele investiţionale ale fondurilor.

Deşi administratorii de pensii private rulează pe pierdere, clienţii, adică viitorii pensionari, strâng din ce în ce mai mulţi bani. Activele nete gestionate de administratori, adică banii din care vor fi plătite viitoarele pensii private, au crescut cu 26,15% în primele şase luni ale acestui an, la 55,14 miliarde de lei. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite