EDF cere ajutor de stat din cauza centralei de la Hinkley Point, care riscă să îngenuncheze compania. Costurile provoacă indignare, iar un director şi-a dat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de la Hinkley Point este un model şi pentru autorităţile române, care vor să implementeze şi în ţara noastră acelaşi mecanism de sprijin     FOTO Adevărul
Proiectul de la Hinkley Point este un model şi pentru autorităţile române, care vor să implementeze şi în ţara noastră acelaşi mecanism de sprijin     FOTO Adevărul

Gigantul energetic Electricite de France (EDF) a cerut sprijin financiar din partea guvernului pentru dezvoltarea centralei nucleare Hinkley Point din Marea Britanie, iar directorul său financiar, Thomas Piquemal, şi-a dat demisia după ce a avertizat că proiectul riscă să pună în pericol stabilitatea financiară a companiei.

Martin Young, analist la RBC Capital Markets, spune că statul francez ar trebui „renaţionalizeze“ compania, deoarece este „neinvestibilă“.

Proiectul de la se ridică la 18 miliarde de lire sterline, iar costul mare al acestuia provoacă indignare şi în Marea Britanie. Din cauza incertitudinilor mari asupra proiectului, acţiunile companiei au scăzut cu 43% în ultimele şase luni, scrie Bloomberg.

Într-o scrisoare adresată angajaţilor, directorul general Jean-Bernard Levy a spus că EDF nu se va angaja în megaproiectul respectiv dacă nu va obţine angajamentele financiare necesare din partea statului francez, care deţine o participaţie de 85% la compania de utilităţi.

Scrisoarea a fost trimisă la patru zile după demisia neaşteptată a lui Piquemal, îngrijorat de impactul proiectului asupra stabilităţii financiare a companiei.

Proiectul Hinkley Point este în cel mai important dintre o serie de acorduri de afaceri dintre Marea Britanie şi China, anunţat anul trecut, la care compania China General Nuclear Power Corp. va deţine o participaţie de 33,5%.

Model pentru Cernavodă

China General Nuclear Power Corp realizează un proiect asemănător şi la Cernavodă, respectiv reactoarele 3 şi 4, care trebuie construite împreună cu Nuclearelectrica. Realizarea acestora necesită 6,5 miliarde de euro, iar cele două au nevoie de ajutor de stat pentru a putea fi finanţate. Statul român vrea să folosească acelaşi mecanism folosit pentru centrala de la Hinkley Point, respectiv „contractele pentru diferenţă“. Acestea presupun ca statul să garanteze un anumit preţ al energiei timp de câteva zeci de ani. Dacă electricitatea se vinde pe piaţă sub acest nivel, atunci statul trebuie să compenseze investitorul cu diferenţa, iar dacă se vinde peste, atunci compania trebuie să ramburseze statului ce e în plus.

Comisia Europeană a decretat că acest mecanism este legal, dar Austria a contestat măsura la Curtea Europeană de Justiţie. România a intervenit ulterior în proces de partea Comisiei, fiind direct interesată de funcţionarea schemei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite