Articol publicitar

ECOREC SA, administratorul gropii de gunoi Glina, a funcţionat şi funcţionează fără a avea activităţile autorizate de Registrul Comerţului şi fără administrator legal

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ss

După scandalurile cu medici falşi care profesau fără licenţă, am descoperit cu uimire că şi societatea ECOREC S.A. a funcţionat ilegal timp de 20 de ani fără a avea înregistrate la Registrul Comertului activităţile prestate la periculoasa groapă de gunoi Glina de la Popeşti-Leordeni.

De asemenea, o altă descoperire şocantă este aceea că societatea ECOREC S.A. de la groapa de gunoi Glina nu are administratori şi reprezentanţi legali din iulie 2018.

În aceste condiţii, pentru toate ilegalităţile de la groapa de gunoi Glina, nu există un administrator sau un responsabil legal al ECOREC S.A. care poate reprezenta societatea faţă de autorităţi, faţă de terţi şi faţă de cetăţenii afectaţi de poluare.

Mai mult, conform datelor de la Registru Comerţului, în perioada cuprinsă între  iulie  şi până în prezent, societatea ECOREC S.A. nu a avut şi nu are administrator şi reprezentant legal, consecinţa fiind că toate actele încheiate cu autorităţile, organele de control, băncile, instituţiile, societăţile comerciale sunt nule, fiind semnate de o persoană fără calitate.

Redăm mai jos notificarea specialiştilor noştri în domeniul juridic făcută către autorităţile şi funcţionarii publici din România care au avut în proiect reautorizarea periculoasei gropi de gunoi şi aici ne referim la: dl. Ciprian Alin Stanciu, Director Executiv al APM Ilfov, dl. Viorel Toma Preşedinte ANPM, funcţionarul public de la Ministerul Mediului care semnează documente periculoase ascunzându-şi identitatea, dl Dănuţ Crăciun,  Director Executiv al DSP Ilfov, dna Ing. Simona Creţu, Şef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizaţii şi dna Alina Posteiu, Ecolog de la APM ILFOV, Comisia de Analiză a Contestaţiilor din cadrul Direcţiei Generale Controlul Poluării şi Managementul Riscului din cadrul Ministerului Mediului.

1. În data de 12 februarie 2019, APM Ilfov a publicat pe site-ul propriu, la rubrica “Drafturi autorizaţii integrate”, Proiectul AIM privind operatorul ECOREC S.A. pentru Depozitul de deşeuri Glina.

2. Precedând din punct de vedere procedural AIM, Proiectul trebuie să cuprindă, printre altele, ca şi AIM, “activităţile desfăşurate” (art. 40 din Ordinul nr. 818/2003). Cu privire la nominalizarea “activităţile desfăşurate” se folosesc cel putin 2 (două) clasificări: 1) clasificarea potrivit Codurilor IED; şi 2) clasificarea potrivit Codurilor CAEN.

3. Proiectul AIM (denumit în continuare şi “Proiectul contestat”) cuprinde “tabelul 1” prin care se desemnează codul IED aferent activităţilor de “depozite de deşeuri, aşa cum sunt definite...”.

4. Totodată, în Proiectul contestat se menţionează la pagina 2, in “tabelul 2”, activităţile conform CAEN: 3811, 3832, 4677 şi 3821 (coloana din stânga a tabelului); 9002, 3710, 3720 si 5157 (coloana din dreapta).

5. Cu alte cuvinte, activităţile operatorilor de depozite deşeuri se circumscriu atât codurilor IED, cât şi codurilor CAEN - reiese că operatorul ECOREC S.A. trebuie să desfăşoare activităţi conform acelor coduri CAEN.

6. ECOREC S.A., fiind o persoană juridică supusă prevederilor Legii nr. 31/1990 şi legislaţiei conexe (e.g.: Legea nr. 26/1990, Legea nr. 359/2004, etc.), este obligată, prealabil oricăror cerinţe speciale, să respecte legislaţia societară.

7. Astfel, potrivit art. 8 lit. c) din Legea nr. 31/1990, actul constitutiv al societăţilor trebuie să conţină obiectul de activitate (activităţi principale şi secundare, dupa caz).

8. În sensul menţionat anterior, se observă din informaţiile obţinute de la Registrul Comerţului ca pe lista activităţilor ECOREC nu se regăsesc Codurile CAEN 3710, 3720, 5157 si 9002, deşi sunt prevăzute în Proiectul AIM - ECOREC nu are în obiectul de activitate codurile pentru care APM intenţionează să emită AIM.

9. Nu mai puţin important, potrivit art. 4 din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului, ECOREC avea obligaţia autorizării, conform acestei legi, pentru toate activităţile desfăsurate la Depozitul Glina: „Art. 4. Autorizarea funcţionării solicitanţilor se face cu îndeplinirea procedurii prevăzute de prezenta lege şi de actele normative speciale, armonizate cu prevederile prezentei legi. "

10. Pe acest aspect, din certificatul constatator emis de Registrul Comertului rezultă că: deşi avea obligaţia să obţină autorizarea conform Legii nr. 359/2004 pentru activităţile corespunzătoare Codurilor CAEN 3811, 3821, 3832 şi 4677 (activităţi desfăşurate la depozitul Glina şi la care se referă Proiectul AIM), ECOREC nu a procedat astfel - veţi observa că ECOREC a declarat, în sensul autorizării conform Legii nr. 359/2004 la Depozitul Glina, doar codul 3821.

11. Textul citat este clar şi în privinţa aplicabilităţii legii speciale (cum este legislaţia AIM) - legea specială se aplică prin armonizare cu Legea nr. 359/2004. Reiese, aşadar, că autorizarea se face mai întâi conform Legii nr. 359/2004.

12. În aceste condiţii, vă rugăm să constataţi că ECOREC este în contravenţie şi faţă de dispoziţiile Legii nr. 359/2004 - emiterea AIM în condiţiile date este nelegală sau chiar ilegală (distincţie ce poate fi făcută în funcţie de conduita şi participarea persoanelor cu atribuţii în eliberarea AIM).

13. Tot cu relevanţă pentru analiza prealabilă emiterii AIM, vă rugam să observaţi că Societatea ECOREC este lipsită în momentul de faţă de organe de conducere - mandatele celor 3 (trei) administratori ce formeaza Consiliul de administraţie sunt expirate încă din 15 iulie 2018.

Avertizăm pe această cale toate autorităţile publice din România, instituţii şi agenţi economici care au legătură cu ECOREC S.A., administratorul gropii de gunoi Glina, să nu se lase înşelate de diverşi reprezentanţi ai acestei societăţi care îşi asumă rolul de reprezentanţi legali fără ca acesta să existe în realitate.

Asociaţia A.E.D.E este o asociaţie apolitica, ce are ca scop implicarea în promovarea şi apărarea intereselor cetăţenilor în vederea creşterii calităţii vieţii conform standardelor europene şi al asigurării unui mediu de viaţă sănătos, promovarea proiectelor de interes local şi regional, educaţie, sănătate, protecţia mediului, spaţii verzi şi asigurarea treansparenţei instituţiilor în faţa cetăţeanului.

Asociaţia noastră activează la nivel naţional şi are reprezentanţi în comunele Popeşti Leordeni, Glina şi Berceni, unde este amplasată groapa de gunoi Glina. Reprezentanţii asociaţiei din comunele menţionate se asigură că în comunitatea lor sunt respectate drepturile şi interesele cetăţenilor.

27 Februarie 2019 

Asociaţia Europenă pentru Dezvoltare Ecodurabilă A.E.D.E.

Vicepreşedinte

Adrian MARDALE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite