Economiile de frontieră fură strălucirea puternicelor Brazilia, Rusia, India şi China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea industrială din China a fost afectată de creşterea economică slabă. FOTO: Reuters
Activitatea industrială din China a fost afectată de creşterea economică slabă. FOTO: Reuters

Pe măsură ce grupul celor mai mari economii emergente se confruntă cu o încetinire accentuată a ritmului de creştere, câteva economii de frontieră - denumire dată ţările în curs de dezvoltare, dar mai mici şi capitalizate mai slab - profită din plin de banii investitorilor care fug din ţări precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

De la începutul acestui an şi până la jumătatea lunii august, din economiile emergente s-a „scurs” capital în valoare de 2,1 miliarde de dolari. În acelaşi interval, în economiile de frontieră s-a înregistrat un influx de capital în valoare de 1,5 miliarde de dolari. 

„Economiile de frontieră sunt bazate în mară măsură pe consumul intern şi reflectă astfel o corelaţie scăzută cu pieţele globale. Asta probabil că explică de ce observăm o performanţă extraordinară faţă de anul trecut în pieţele de frontieră”, explică penru CNBC Sebastien Lieblich, director de cercetare în cadrul MSCI, care monitorizează activitatea mai multor economii, burse şi companii. 

Cele mai puternice state emergente din lume se confruntă anul acesta cu o încetinire dramatică a creşterii economice, care pune în pericol stabilitatea la nivel mondial.

În contextul crizei, cererea din statele dezvoltate a scăzut într-o perioadă în care forţa de muncă din statele emergente cerea salarii mai mari pe fondul creşterii economice autohtone. Combinaţia a fost letală. Pentru a „ocoli” criza, statele BRICS au adoptat strategii diferite: China a investit masiv în proiecte de infrastructură, Rusia şi-a reformat legislaţia pentru a atrage investitori străini, Brazilia a mizat pe exporturi, India şi-a promovat forţa de muncă ieftină, iar Africa de Sud s-a axat pe dezvoltarea sectorului finanţe-bănci. Niciuna dintre aceste strategii nu a funcţionat după aşteptările guvernanţilor care le-au aplicat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite