Economia Chinei îşi încetineşte creşterea, cu o ţintă de 6,5% pentru 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
podul ondulat china foto designboom.com/next arhitects/juien lanoo

A doua cea mai mare economie din lume a fixat o ţintă de creştere pentru 2017 de 6,5%, sub cea înregistrată în 2016 de 6,7%. Nivelul pe care China îşi impune să îl atingă reprezintă cel mai lent ritm de creştere al ţării din ultimii 26 de ani, potrivit Reuters.

Motivul principal pentru care această încetinire a economiei chineze are loc este pachetul de reforme adoptate de Beijing pentru a limita amplificarea datoriei publice şi a evita riscuri financiare semnificative. Întregul demers a pornit de la creditorii Chinei care s-au arătat îngrijoraţi de mărirea cheltuielilor guvernamentale concatenate cu creşterea creditării acestuia.

Beijingul îşi schimbă atitudinea într-una mult mai precaută, urmând să reducă creşterea masei monetare de la 13% în 2016 la 12%, menţinându-şi ţinta deficitului bugetar la nivelul de 3% din Produsul Intern Brut. Politica fiscală anunţată de premierul chinez, Li Keqiang, va fi şi ea prudentă. Acesta a anunţat că guvernul va continua măsurile de control al riscurilor sectorului financiar.

„Vom aplica o gamă întreagă de instrumente de politică monetară, vom menţine stabilitatea lichidităţilor, dobânzile la un nivel corespunzător şi vom îmbunătăţi mecanismul de transmitere a politicii monetare”, explică Keqiang.

În plus, guvernul chinez se află în mijlocul unei largi operaţiuni de reformare a peste 100 de întreprinderi de stat, cu perspective de încheiere până la finalul acestui an. Aceste măsuri au scopul de a face aceste întreprinderi mai atrăgătoare pentru capitalul privat. Astfel, modelul propus de Beijing este cel de folosire a investiţiilor private drept suport pentru sectorul de stat.

China intenţionează să reducă şi sectoarele energetic şi industrial. În deschiderea Congresului Naţional al Poporului, Comisia Naţională pentru Dezvoltare lşi Reforme a anunţat că va închide sau va opri construcţia centralelor pe cărbune cu o capacitate de peste 50 milioane kW. De asemenea, producţia acestui an de oţel va fi redusă cu 50 milioane tone, iar producţia de cărbune cu peste 150 milioane tone. Chiar şi investiţiile în active au încetinit, coborând de la o creştere de 10,5% anul trecut la o proiecţie de 9% pentru acest an.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite