După patru ani de la naţionalizare, Guvernul SUA iese din acţionariatul AIG

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bob Benmosche a revenit la conducerea AIG
Bob Benmosche a revenit la conducerea AIG

La patru ani după de Guvernul Statelor Unite ale Americii a naţionalizat compania de asigurări AIG, salvând-o de la falimentul iminent dictat de criza financiară, Trezoreria scoate la vânzare participaţia de 16% pe care o deţine la companie. Preţul estimat pentru acţiunile pe care statul American le deţine la AIG este de 7,6 miliarde de dolari.

Trezoreria SUA a scos la vânzare cele 234,2 milioane de acţiuni ale AIG, potrivit unui comunicat transmis luni de guvernul SUA. Preţul pentru o acţiune este de 32,50 de dolari, potrivit Bloomberg.

Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group şi JPMorgan Chase&Co. se vor ocupa de gestionarea ofertei, au declarat oficialii Trezoreriei.  

Guvernul SUA a decis în 2008 să cumpere titluri AIG pentru a salva asiguraţii: 100.000 de municipalităţi, fonduri de pensii, companii şi bănci.

Imediat după naţionalizare, statul ajunsese să deţină 92% din titlurile AIG, însă treptat a vândut, prin alte cinci tranzacţii, pachete de acţiuni ale asigurătorului.

În urma celor cinci tranzacţii precedente de vânzare a pachetelor de acţiuni AIG, în valoare de 44 de miliarde de dolari, statul a obţinut un profit de 15,1 miliarde de dolari. Din total, 13 miliarde de dolari reprezintă răscumpărări de acţiuni efectuate de AIG.

Bob Benmosche, fostul director executiv al MetLife, a revenit la conducerea AIG, după ce ieşise la pensie, şi, săptămâna aceasta, a ajuns la un acord pentru a vinde pachetul majoritar al asiguratorului.

Acţiunile companiei de asigurări au crescut cu 44% în acest an, titlurile închizând şedinţa de tranzacţionare de ieri la o cotaţie de 33,36 de dolari pe acţiune.

AIG avea, la finele lui decembrie, 57.000 de angajaţi şi active de aproximativ 550 de miliarde de dolari, în scădere comparativ cu situaţia de la sfârşitul anului 2007, când avea 116.000 de angajaţi şi active de peste o mie de miliarde de dolari.

Salvarea AIG a început pe 16 septembrie 2008, în prima zi după falimentul Lehman Brothers. La acel moment, Banca Federală din New York a intervenit cu o linie de credit de 85 de miliarde de dolari în schimbul unui procent de aproximativ 80% din companie.

Ajutorul de urgenţă nu a reuşit să stabilizeze compania şi a fost revizuit de cel puţin trei ori pentru a-i oferi asiguratorului mai mult capital şi mai mult timp de rambursare a liniei de credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite