Două milioane de români fără loc de muncă s-ar angaja, dar nu știu cum să-și găsească job
0România are aproximativ 4 milioane de persoane fără loc de muncă și care nu caută activ să se angajeze. Studiile arată însă că, mai mult de jumătate dintre aceștia și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să își găsească job.

Transformarea digitală a economiei a adus beneficii multiple pe piața muncii, dar a și creat o prăpastie între cei care au ceva abilități digitale și cei care nu le au. România se află constant pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește alfabetizarea digitală: doar 28% dintre cetățeni aveau în 2023 competențe digitale de bază sau peste, comparativ cu media UE de 55%, potrivit datelor Eurostat.
Disparitatea este mai profundă în rândul populației vulnerabile. Doar 25% dintre femeile de peste 65 de ani dețin competențe digitale de bază, față de peste 70% dintre tinerele de 25–34 de ani. Această diferență de acces la instrumentele digitale conduce la o excludere involuntară de pe piața muncii, conform studiului DeLucru.ro.
Potrivit datelor INS și Eurostat, aproximativ 4 milioane de români apți de muncă sunt inactivi economic, adică nu lucrează și nici nu își caută activ un job. Estimările sugerează că peste 2 milioane dintre aceștia și-ar dori să muncească, dar sunt împiedicați de lipsa accesului la platforme de recrutare pe care să le poată folosi.
Acești oameni – în mare parte persoane peste 45 de ani, fără competențe digitale, din mediul rural sau urban periferic – continuă să se bazeze pe metode tradiționale de angajare. Însă eficiența acestora este extrem de redusă:
• Doar 2% dintre ei își găsesc de lucru prin recomandări personale.
• Doar 1% prin anunțuri în ziare sau la aviziere locale.
• 4% reușesc prin prezentarea directă la firme, dar cu efort logistic și lipsă de transparență.
• 1% prin agențiile de stat pentru ocuparea forței de muncă, unde birocrația este adesea descurajantă.
O altă metodă despre care se vorbește foarte puțin este de a trimite CV-ul companiei în care vreți să lucrați, fără a semnala însă postul pe care vrei să-l ocupi. De cele mai multe ori, această metodă dă rezultate, lăsându-vă posibilitatea de a refuza jobul în cazul în care nu vă convine.