Dobânzile creditelor Prima Casă pot fi înşelătoare: unde găsim în realitate cele mai mici DAE
0Odata ce imprumuturile Prima Casa au trecut pe lei, ratele au fost la inceput descurajatoare fata de echivalentul creditelor Prima Casa in euro, insa relaxarea monetara operata de BNR a impulsionat bancile sa coboare dobanzile si in cazul programului in moneda nationala.
WALL-STREET.RO va prezinta care sunt dobanzile anuale efective (DAE) ale principalilor jucatori din segmentul Prima Casa la imprumuturile in lei. Aveti grija insa, unele DAE pot fi inselatoare, deoarece nu includ si comisionul catre Fondul de Garantare.
Oricum, clientii trebuie sa tina cont ca dobanda anuala efectiva (DAE) nu include costurile cu asigurarea imobilului ipotecat, asigurarea de viata, evaluarea imobilelor aduse in garantie, cu inregistrarea la Arhiva de Garantii Reale Mobiliare a garantiilor, taxele notariale aferente incheierii contractelor de garantie, iar unele banci nu includ in DAE afisate pe site sau in simulatoarele de credit nici comisionul de gestiune platit anula catre FNGCIMM, de 0,49% din soldul creditului.
Inainte de a incheia contractul de creditare sau cand comparati ofertele bancilor intrebati daca DAE afisat include comisionul catre Fond. In general, dobanzile anuale efective la creditele Prima Casa in lei care se situeaza in jurul nivelului de 5% (cu foarte putine exceptii) nu includ acest comision, in timp ce la un DAE de peste 6% comisionul de gestiune este cu siguranta inclus.
WALL-STREET.RO va prezinta mai jos ofertele celor mai importante banci pe segmentul de credite Prima Casa. Dobanda anuala efectiva (DAE) incepe de la 5% si merge pana spre 6,30% la cele mai mari banci din piata.
Am luat ca referinta un credit de 256.000 lei (aproximativ 57.000 euro), pe 30 de ani, cu dobanda variabila si rate egale. De asemenea, am ignorat bonusurile acordate in cazul in care va mutati salariul la respectiva banca.