Divergenţe pe tema montării contoarelor inteligente: ANRE spune că nu e suficient timp până în 2020; operatorii se plâng că li se limitează acţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
contoare inteligente

Henorel Soreaţă, vicepreşedintele ANRE, a spus miercuri că timpul rămas până în 2020 pentru montarea contoarelor inteligente la 80% din consumatori este insuficient, fără a menţiona însă că instituţia a emis în fiecare din ultimii ani ordine prin care a limitat montarea unor astfel de dispozitive.

Vicepreşedintele ANRE a afirmat miercuri, într-o conferinţă organizată de Banca Mondială, că va cere modificarea Legii energiei pentru că timpul rămas până în 2020 – termen până la care ar trebui montate contoare inteligente pentru 80% din consumatori – este insuficient.

"Derularea fazelor proiectelor-pilot a condus la modificarea calendarului de implementare pe care l-a luat în considerare analiza cost-beneficiu întocmită de consultantul AT Kearney, care prevedea instalarea contoarelor inteligente la 80% dintre consumatori până în 2020, termen prevăzut şi în articolul 66 din Legea energiei electrice. În acest moment, termenul de 2020 nu este fezabil. Continuarea procesului de implementare are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ primar. ANRE a făcut şi o propunere în acest sens, de modificare a Legii energiei electrice şi a gazelor naturale ţinând seama de complexitatea problemelor ridicate la implementarea sistemelor de măsurare inteligente", a susţinut vicepreşedintele Autorităţii de Reglementare.

Soreaţă a subliniat că tranziţia către o digitalizare în domeniul energiei necesită o implicare instituţională mai largă.

Oficialul nu a menţionat însă că, din 2015 până la sfârşitul anului trecut, ANRE a emis în fiecare an câte un ordin prin care limitează operatorilor din piaţă numărul de contoare inteligente ce pot fi montate.

Ultimul astfel de ordin a fost dispus de ANRE luna trecută, când autoritatea a decis să limiteze valoarea investiţiilor aferente sistemelor de măsurare inteligentă din planurile de implementare la maximum 10% din valoarea programului anual de investiţii aprobat de ANRE pentru 2018. Acelaşi document prevede că până la data de 30 septembrie 2018 vor fi adoptate condiţiile de întocmire a programelor de investiţii pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice în România. Adică abia atunci distribuitorii de energie vor afla noua ţintă şi noul termen de aplicare pentru schimbarea aparatelor.

În ciuda tuturor acestor restricţii, operatorii din domeniu şi-au bugetat şi investit în fiecare an, prin intermediul proiectelor pilot impuse de ANRE, sume importante destinate montării contoarelor inteligente.

Spre exemplu, doar în ceea ce priveşte Enel, ANRE a aprobat, începând cu 2015, 36 de proiecte pilot privind contoarele inteligente pentru toate cele opt zone de distribuţie, vizând aproximativ 270.000 puncte de consum dintr-un total de 7,18 milioane. Or asta înseamnă  mai puţin de 4% din populaţie, la un cost de 107.715.463 de lei (23,5 milioane euro), potrivit Raportului Naţional al ANRE pentru 2016.

Ţinând cont de aceste ordine ale preşedintelui ANRE, care limitează numărul de contoare inteligente ce poate fi montat de fiecare operator din piaţă, Electrica a programat investiţii de peste 715 milioane euro până în 2018, doar pentru montarea contoarelor inteligente.

În ceea ce priveşte CEZ Distribuţie, compania şi-a propus să monteze până în 2020 cel puţin 436.000 de contoare inteligente care să respecte tehnologia de vârf în domeniu şi care sunt de producţie românească.

Maria Ispas, ANRE: doar 4,8% dintre consumatori au contoare inteligente

Aproximativ 4,8% dintre consumatorii din România, adică un număr de 443.000, deţin în acest moment contoare inteligente de măsurare a energiei, iar companiile şi-au propus în acest an extinderea acestor tehnologii pentru încă 270.000 de clienţi, a declarat, miercuri, Maria Ispas, director al Direcţiei de Analiză-Investiţii din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE).

"În perioada 2015 - 2016, au fost integraţi 443.000 de clienţi, ceea ce reprezintă 4,8% din numărul total de 9,3 milioane de consumatori alimentaţi la joasă tensiune. Costul total a fost de 164,8 milioane de lei, iar costul unitar a fost de 370 de lei pe client", a spus Ispas, într-o conferinţă privind contorizarea inteligentă, organizată de Banca Mondială.

Beneficiile acestor proiecte-pilot au inclus reducerea costurilor, cum ar fi cel de citire a contoarelor. Operatorii au raportat că, faţă de costul iniţial de 2 - 15 lei pe client, s-a obţinut o reducere între 20% şi 95%, conform datelor ANRE.

În ceea ce priveşte reducerea consumului comercial în reţea, acesta s-a redus cu 1 - 15%, iar cel tehnic, până la 5 procente. Costurile cu deconectarea şi reconectarea, între 4 şi 40 de lei pe client, au fost reduse cu până la o medie de 15 lei pe client, respectiv 80% din costul iniţial.

Contoarele inteligente în Europa 

Conform unui studiu elaborat de Andrei Covatariu şi Radu Dudău de la Energy Policy Group (www.enpg.ro), un think-tank specializat în domeniul energiei, aproximativ o treime din utilizatorii de electricitate ai EU28+2 deţin în prezent un contor inteligent, dintr-un total de 283 milioane puncte de livrare, iar aşteptările sunt ca penetrarea pieţei să atingă 60% până în 2020 – sub ţinta de 80% (potrivit ediţiei a 12-a a raportului „Contoare Inteligente în Europa", publicat de Linker Report).

Ţările europene cu activitatea cea mai intensă în acest sens sunt Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie. Eforturi semnificative sunt întreprinse şi în Austria şi Olanda, în timp ce Irlanda, Luxemburg şi Norvegia au planuri majore de instalare a contoarelor inteligente. Suedia, Finlanda, Estonia şi Danemarca au instalat deja CI la majoritatea utilizatorilor.

În Italia se lucrează la aducerea pe piaţă a unor contoare inteligente de a doua generaţie. Întrucât programul anterior a fost implementat la începutul anilor 2000, prima generaţie de CI este cumva depăşită şi aproape de finalul duratei tehnice de viaţă. În Suedia, de asemenea, se desfăşoară un program de instalare a unor contoare inteligente de a doua generaţie.

În Marea Britanie au fost instalate până în prezent 6 milioane de astfel de contoare, iar obiectivul este de a aduce această tehnologie în fiecare locuinţă şi întreprindere mică înainte de 2020. Un studiu recent, bazat pe intervievarea a 90.000 clienţi, arată că 81% dintre utilizatori ar recomanda această tehnologie unui prieten, în timp ce acelaşi procent de persoane consumă realmente mai puţină energie decât înainte (în principal deoarece 82% dintre utilizatori au luat cel puţin o măsură de reducere a consumului de energie). 87% dintre utilizatori au menţionat că au o mai bună imagine a costurilor lor cu energia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite