Discuţii la nivel înalt pe tema creşterii salariului minim. Cât cer sindicatele şi cât pot patronatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Gov.ro
Foto Gov.ro

Sindicatele şi patronatele au convenit cu statul, în cadrul Consiliului Tripartit, că se impune o creştere a salariului minim brut pe economie garantat în plată, urmând ca autorităţile să stabilească formula şi cuantumul acestei majorări.

„Cu toţii suntem de acord că nivelul salariului minim trebuie să crească, iar mecanismul de majorare să nu mai fie un instrument politic, ci să fie bazat pe criterii obiective. Am stabilit cu partenerii sociali că este nevoie de un calendar mult mai strâns pentru a analiza toate propunerile şi datele economice, astfel încât, la sfârşitul lunii octombrie să putem avansa o variantă agreată a salariului minim. Aşa cum ne-am angajat, predictibilitatea este un element important pentru mediul economic, dar şi o dovadă de respect faţă de partenerii noştri sociali”, a afirmat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Şi premierul Florin Cîţu a declarat că ţine foarte mult la o formulă „predictibilă” şi pentru viitor a salariului minim, precum şi la o dinamică a acestuia care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi de perspective.

„Vreau să începem discuţiile din timp, anul acesta, pe o temă importantă, salariul minim în România, şi avem timp acum să găsim până în decembrie, cum era, de obicei, formula ideală cu care să fim toţi de acord. Ştiţi foarte bine că trebuie să găsim o formulă ca, după aceea, să rămână în viitor, să fie predictibilă, ţin foarte mult la acest lucru. În acelaşi timp, să găsim o dinamică a salariului minim care să ţină cont de creşterea economică, de nevoile românilor şi, bineînţeles, de perspective”, a declarat Florin Cîţu.

Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut

Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, dar ministrul Muncii se teme că măsura va duce la pierderea de locuri de muncă, a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

„ A rămas că se calculează şi că vom face analize legate de acest lucru, dar a recunoscut că majorarea salariului minim este benefică pentru bugetul de stat întrucât este o creştere substanţială ca venit la bugetul de stat. Grija pe care doamna ministru a Muncii o exprimă este că avem aceeaşi reclamă veche că creşterea substanţială a salariului minim conduce la pierderea locurilor de muncă şi la pierderea de întreprinderi. Adică închidere de întreprinderi.

I-am explicat că în ultimii 20 de ani am avut în diferite perioade diferite creşteri de salariu minim, în anumite momente au fost chiar creşteri de 20 - 25%, dar statistica, practica, arată că niciodată numărul de salariaţi nu s-a modificat în ansamblu, că în acelaşi timp numărul de întreprinderi a crescut continuu”, a spus Bogdan Hossu, precizând că solicitarea a fost de majorare a salariului minim cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net.

Patronatele vor o creştere cu 200 de lei

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine majorarea cu 200 de lei a salariului minim brut pe economie din 2022, fără impozitarea de către stat a acestei sume, astfel încât toţi banii să ajungă la angajaţi. „Poziţia noastră este o creştere a salariului minim cu 200 de lei, dar impozitele şi taxele să rămână la nivelul salariului minim brut actual, de 2.300 de lei. Astfel, aceşti 200 de lei ar ajunge la oameni, pe lângă cei 1.386 de lei, cât este salariul minim net actual”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Liderul CNIPMMR a subliniat că, în cazul în care majorarea salariului minim cu 200 de lei ar fi realizată cu grila actuală de impozitare, angajaţii ar beneficia de o majorare netă de 100 de lei, iar cealaltă sută de lei ar fi încasată de stat.

Concordia: E nevoie de un calendar al creşterii pe următorii 3-4 ani

Preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Steven van Groningen, consideră că o creştere a salariului minim trebuie să fie realizată printr-o formulă clară şi predictibilă, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii.

„Concordia doreşte ca, împreună cu partenerii sociali, să stabilească un calendar al creşterilor salariului minim pentru următorii 3-4 ani, după o formulă clară, care să ducă la o creştere a veniturilor angajaţilor, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii. Şi o formulă care să fie predictibilă. În opinia noastră, putem agrea cu partenerii sociali o creştere reală anuală fixă care să fie ajustată cu rata inflaţiei şi productivitatea. Concordia a avut anul acesta discuţii constante cu ceilalţi parteneri sociali reprezentativi la nivel naţional pentru a stabili calendarul de creştere până în 2024.

Credem că putem ajunge împreună, prin dialog, la o formulă care să poată reprezenta o îmbunătăţire a nivelului de trai pentru cei care sunt plătiţi cu salariul minim. În acelaşi timp, am vrea să înţelegem mai bine situaţia celor 1,6 milioane de lucrători cu salariul minim din România, pentru a avea o imagine mai pertinentă", a susţinut van Groningen la reuniunea Comitetului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

Acesta a adăugat că "împreună cu partenerii sociali, vom negocia o creştere care să compenseze pentru rata inflaţiei şi să aducă şi ceva în plus într-o formulă care să poată fi replicată în anii viitori, pentru a ne asigura că toţi cei care muncesc pot duce un trai decent şi companiile pentru care lucrează rămân competitive". "Guvernul s-a angajat să ne pună la dispoziţie prin ministerele Muncii şi de Finanţe datele necesare", a spus preşedintele Concordia.

Confederaţia Patronală Concordia este reprezentativă la nivelul economiei naţionale şi partener de dialog social. Organizaţia reprezintă, în acest moment, 15 dintre cele mai puternice sectoare din economie (automotive, energie şi utilităţi, financiar-bancar, hotelier, IT, retail, transport), cu un total de peste 350.000 de angajaţi şi mai mult de 2.000 de companii, deopotrivă mari şi mici, cu capital românesc şi străin, având o perspectivă diversă şi echilibrată asupra economiei naţionale.

Doar 33% dintre patroni vor să menţină salariile la nivelul actual

Majoritatea patronilor ar fi de acord cu o creştere a salariului minim brut pe economie anul viitor, potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR, şi doar 33% ar dori ca venitul angajaţilor să rămână la nivelul actual.

Există 5 scenarii pentru creşterea salariului minim brut, la care respondenţii au răspuns astfel:

scenariul I - creşterea salariului minim cu 100 lei, de la 2.300 lei la 2.400 lei: 18,5%

scenariul II - creşterea salariului minim cu 150 lei, de la 2.300 lei la 2.450 lei - 10,3%

scenariul III - creşterea salariului minim cu 200 lei, de la 2.300 lei la 2.500 lei - 15,7%

scenariul IV - creşterea salariului minim cu peste 200 lei: 22,2% dintre respondenţi

scenariul V- salariul să rămână la nivelul actual: 33,3%

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite