Digi Mobil vrea să taxeze clienţii cu 6 euro/GB, pentru internetul consumat în roaming

0
Publicat:
Ultima actualizare:
telefon taxa roaming

Compania de telefonie mobilă Digi Mobil, parte a grupului RCS&RDS, vrea să aplice un tarif de circa 6 euro/GB pentru internetul mobil consumat în roaming şi aşteaptă acordul de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Din data de 15 iunie, tarifele de roaming au fost eliminate, în interiorul Uniunii Europene (UE) şi ţărilor din Spaţiul Economic European (SEE). Minutele, SMS-urile şi datele consumate în roaming în aceste zone se scad din resursele naţionale incluse, urmând ca, după epuizarea acestora, consumul să fie taxat la fel ca în România, în afara propriei reţele, a anunţat recent ANCOM.

În cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE fără costuri, urmând să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 euro/GB, fără TVA.

Digi Mobil nu poate încă aplica niciun tarif clienţilor pentru traficul de date efectuat în UE pentru că aşteaptă acordul ANCOM, potrivit vicepreşedintelui RCS&RDS, Valentin Popoviciu. Cu toate acestea, compania vrea să aplice clienţilor un tarif de 6 euro/GB.

„Am trimis solicitare la ANCOM, aşteptăm răspuns. Noi plătim operatorilor europeni tariful standard de 7,7 euro/GB, vrem să aplicăm clienţilor un tarif de circa 6 euro/GB”, a afirmat Popoviciu.

Dacă pierderile companiei din acest serviciu vor depăşi 3% din profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare), compania poate obţine acordul pentru a taxa suplimentar clienţii.

„În Finlanda există deja operatori care au obţinut, într-un timp foarte scurt, acordul de a aplica clienţilor tariful întreg, de 7,7 euro/Gb”, a afirmat Popoviciu.

Potrivit noilor reglementări europene, clienţilor care depăşesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, dar valoarea acestor suprataxe nu poate depăşi un anumit plafon.

Astfel, se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal dacă un utilizator nu prezintă, la cererea furnizorilor, o dovadă privind reşedinţa obişnuită sau existenţa unor legături stabile cu România şi dacă, într-o perioadă de monitorizare de cel puţin patru luni, se înregistrează, pe o anumită cartelă SIM, în mod cumulativ atât consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cât şi prezenţă (conectare la reţea) mai mare în roaming în UE faţă de nivelul naţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite