Euroins cere Parlamentului să invervină pentru corectarea deficiențelor din piața RCA

0
Publicat:

Euroins cere Parlamentului să invervină pentru corectarea deficiențelor din piața RCA și să investigheze cauzele reale care au dus la falimentul celor trei firme de asigurări din ultimii șase ani.

Peretele unei clădiri pe care scrie Euroins
Euroins cere Parlamentului să invervină pentru corectarea deficiențelor din piața RCA

Euroins România cere în mod public Președintelui Camerei Deputaților, Dl. Marcel Ciolacu, și Președintelui interimar al Senatului, Dna. Alina Gorghiu, să solicite, prin natura prerogativelor pe care le deține, următoarele:

  • Ca Parlamentul României să pună de urgență pe agenda de lucru Legea asigurărilor 132/2017, pentru corectarea disfuncționalităților și a deficiențelor, care influențează direct viața cetățenilor. Introducerea prețurilor de referință pe piața reparațiilor auto ar contribui decisiv la calcularea primelor RCA în limite rezonabile.
  • Ca membrii Parlamentului României să-și manifeste sprijinul față de stabilitatea industriei asigurărilor și să creeze cadrul necesar de dialog pentru o adevărată consultare publică, prin care să se aducă îmbunătățiri legislației asigurărilor, cu sprijinul autorității de reglementare.
  • Ca încercarea evidentă a COTAR de a destabiliza piața asigurărilor să fie investigată de către Consiliul Concurenței. Subliniem că diseminarea repetată de minciuni în mass-media și în spațiul public afectează reputația și imaginea Euroins Romania, și aruncă o umbră de îndoială asupra întregii industrii de asigurări și a autorității de reglementare a pieței. Este inadmisibil faptul că reprezentanții acestei asociații s-au erijat și continuă să o facă prin diverse metode de manipulare și autoproclamare într-un apărător al industriei de asigurări fără a veni cu soluții, ci doar proferând amenințări împotriva oricărei entități pe care ajung să o atace, acționând complet iresponsabil față de nevoile reale ale populației de a primi protecția unei piețe de asigurări robuste, mature, funcționale si la nivel european.
  • Ca instituțiile abilitate să investigheze cauzele reale care au dus la falimentul a trei jucători de pe piața asigurărilor din România în ultimii șase ani, pentru a elimina orice suspiciune nefondată și ireală care planează în momentul acesta asupra celorlalte companii de asigurări, conducând prin alăturare cu rea-credință la dezinformarea populației, în încercarea de a decredibiliza compania Euroins România, membră a grupului Eurohold.

„Întreaga echipă de conducere și acționariatul Eurohold au încredere în puterea Parlamentului României de a ajuta cetățenii. Conducerea Euroins România își exprimă disponibilitatea pentru orice solicitare venită din partea instituției de reglementare și/sau a altor instituții abilitate care vizează clarificarea tuturor aspectelor activității de asigurare”, notează Euroins.

Recent, BERD, acționar la Euroins, a angajat o firmă de consultanță pentru realizarea unei analize actuariale independente în vederea reducerii cotei de piață pe RCA a Euroins la 25%.

Surse avizate au declarat ulterior pentru „Adevărul” că Euroins ar vrea să transfere către reasiguratorul Euroins Insurance Group 87% din riscuri, pentru că în prezent nu ar fi solvabil. „Euroins Insurance Group (EIG), acel reasigurător, are excedent de SCR (cerința de solvabilitate) de 2, 5 milioane de euro. Altfel spus, capacitatea lui de a prelua riscuri este de 2,5 milioane de euro. Euroins vrea să transfere către EIG 87% din riscuri pentru 2023 și 93% din sold (daune deja întâmplate). Acum, rezerva Euroins e de aproximativ 1,5 miliarde de lei (300 mil euro). În al doilea rând, primele brute subscrise de EIG sunt de peste 30 de ori mai mici decât cele ale Euroins (ale cărui riscuri vrea să le preia)”, a declarat sursa citată. 

În ceea ce privește contractul prin care Euroins va transfera către EIG 87% din riscuri, sursele au afirmat că acesta „presupune ca, atunci când se face decontarea, dacă încasările Euroins sunt mai mari decât plățile de daune diferența se duce la EIG, iar dacă plățile sunt mai mici decât daunele, plătește EIG diferența, ceea ce presupune că Euroins ar putea scoate niște bani, mulți, doar din diferențele zilnice dintre încasări și plăți”. Potrivit sursei citate, contractul dintre Euroins și EIG nu a devenit încă operațional integral, dar dacă va deveni, acesta va fi rezultatul.

Euroins spune că deține 28% din piață

La data de 24 februarie, Euroins informa că a înregistrat la finele anului 2022 o scădere a numărului anualizat de polițe emise de 11% față de anul precedent și o cotă de piață estimată din parcului auto național de 28,09%, înregistrând astfel o scădere a cotei de piață de 15% față de 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite