Deputaţii Comisiei de Buget au avizat stingerea creanţelor prin darea în plată a bunurilor ipotecate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia de Buget au avizat, marţi, un proiect de lege care oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul ipotecat, banca nemaiputându-se îndrepta către alte bunuri sau venituri ale debitorului.

„Proiectul de lege oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul care a fost ipotecat, atât şi nimic mai mult.
Deci, banca nu poate să se îndrepte decât către bunul ipotecat, nu ca acum către toate proprietăţile, veniturile actuale şi viitoare, aşa prevede legea”, a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir, citat de Mediafax.

El a afirmat că nu doar clientul, ci şi banca ar trebui să îşi asume riscul devalorizării.

Preşedintelui Comisiei Viorel Ştefan de la PSD s-a abţinut la vot pe motiv că vrea lămuriri în legătură cu retroactivitatea propunerii, o altă abţinere venind de la PNL.

Ce drepturi şi obligaţii au debitorii

"Prezenta lege reglementează dreptul debitorului de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit, prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, în condiţiile prevăzute de prezenta lege", arată proiectul de lege care a primit aviz favorabil din partea Comisiei de buget, finanţe şi bănci.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate.

Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicarea deciziei de către debitor, creditorul nu-i mai poate urmări pe codebitori sau pe garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul va trece pe la Comisia Juridică

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a primit avizul favorabil al Comisiei de buget, urmând să ajungă la Comisia juridică pentru raport.

Proiectul de lege a fost adoptat în plenul Senatului cu 105 voturi "pentru" şi două abţineri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite