Depozitele românești de gaze sunt peste 99% pline

0
Publicat:

Depozitele de gaze naturale situate în România erau la începutul acestui luni pline în proporție de 99,72%, ceea ce semnifică faptul că avem 2,861 miliarde de metri cubi. Această cantitate de gaze reasigură faptul că țara noastră nu va întâlni probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze pe perioada iernii, după cum explică președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) , George Niculescu.

colaj foto calorifer bani haine de iarnă
Depozitele românești de gaze sunt peste 99% pline Foto: Shutterstock

Vreau să vă spun că pe 9 octombrie aveam depozitele pline în proporţie de 99,72%, 2,861 miliarde metri cubi. O cantitate de gaze naturale care cu siguranţă ne asigură confortul pentru a declara public că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale, retorică pe care am auzit-o în fiecare debut de iarnă: vom rămâne în frig, nu vom avea gaze. România este pregătită să traverseze cu bine această iarnă”, a afirmat Niculescu, la conferinţa „Investim şi acţionăm responsabil în energie”, organizată de InvestEnergy.

Anterior, la începutul acestei veri, depozitele de gaz aveau o încărcătură de doar 73,7%, însă, directorul Transgaz, Ion Sterian, susținea că încărcătura va atinge 90% la sfârșitul lunii august.

Noi avem prin obligație de la UE să avem procent umplere a depozitelor de 90% Probabil la sfârșitul lunii august îl vom avea realizat. Față de anul trecut, când aveam capacitate fermă de înmagazinare de 3 miliarde și 70 de milioane de metri cubi, anul ăsta s-a mărit cu 100 milioane”, a precizat Sterian.

Bruxellesul a impus ca regulă pentru statele din UE umplerea depozitelor la nivelul de 90% înainte de venirea iernii, până la 30 octormbrie. Calendarul este următorul: stocuri de 40% la 1 februarie, de 41% la 1 mai, de 67% la 1 iulie, de 88% la 1 septembrie și de 100% la 1 noiembrie. Sfârșitul ciclului de înmagazinare este la 30 octombrie.

Sterian a prezentat și date ale stocării din România comparate cu cea din UE: Gradul UE: 82,53%/Gradul RO: 73,72%/Gradul RO/UE: 89,33%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite