Deloitte: O treime din companiile petroliere riscă să dea faliment în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ o treime din companiile petroliere prezintă un risc ridicat de faliment în acest an, din cauza preţului scăzut al petrolului, se arată într-un studiu al firmei de audit şi consulatnţă Deloitte.

Scăderea drastică a veniturilor companiilor petroliere le împiedică accesul la obţinerea de finanţări precum şi capacitatea acestora de a-şi plăti datoriile către bănci.

Raportul care a analizat 500 de companii listate, specializate în explorarea şi exploatarea petrolului şi gazelor naturale, evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă sectorul energetic la nivel global.
Reducerea marjelor de profit forţează companiile petroliere la reduceri de bugete şi disponibilizarea a zeci de mii de angajaţi.

Cele aproximativ 175 de companii care riscă să intre în faliment au datorii de peste 150 de miliarde de dolari, capitalizare bursieră în scădere care le împiedică să obţină lichidităţi pentru continuarea activităţii, se arată în raportul Deloitte.

„Aceste companii au rostogolit cât au putut de mult datoriile pe care le aveau la bănci, însă acum riscă să intre în incapacitate de plată”, spune William Snyder, şeful diviziei de restructare companii din
cadrul Deloitte. „Totul este o problemă de lichiditate”, adaugă el.

Chiar dacă 95% dintre producători pot extrage petrol la costuri mai mici de 15 dolari pe baril, o dovadă a rezultatelor economiilor şi îmbunătăţirilor tehnologice făcute după vara lui 2014 - când doar 65% dintre producători se situau la acest nivel - această performanţă s-ar putea să nu fie suficentă pentru salvarea unora dintre ei, relevă studiul Deloitte.

Companiile petroliere pregătesc pentru al doilea an consecutiv – premieră în ultimii 20 de ani- să taie din bugetele lor de cheltuieli. Tot mai mulţi manageri consideră că preţul trebuie să crească pentru a mai fi profitabili.

Studiul Deloitte arată că furnizorii de servicii în domeniul petrolier, precum cei care închiriază echipamente de foraj şi asigură personal specializat, sunt mai puţini expuşi decât producătorii.

Aceasta, deoarece, companiile petroliere au cheltuieli mult mai mari de capital şi sunt mai îndatorate decât cele de servicii.

Din 53 de companii energetice care au apelat la protecţia legii falimentului în ultimul trimestru al anului trecut, doar 14 erau firme specializate în servicii la sondă, arată Deloitte. „Companiile de servicii petroliere nu au cheltuieli la fel de mari, astfel că sunt mai flexibile din punct de vedere financiar. În final însă, dacă situaţia persistă, vor intra şi ele în faliment”, consideră Snyder.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite