Deficitul bugetar la 11 luni a fost de 1,5% din PIB, încadrându-se lejer în ţinta convenită cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi Miniştrii economici sunt cu ochii pe veniturile şi cheltuielile bugetare
Premierul Victor Ponta şi Miniştrii economici sunt cu ochii pe veniturile şi cheltuielile bugetare

Deficitul bugetar - decalajul dintre venituri şi cheltuieli - a crescut în luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei în luna anterioară la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB. Acest nivel este cu aproape un punct procentual sub ţinta maximă de 2,5% convenită pentru totalul anului 2013 cu Fondul Monetar Internaţional.

După primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat era de 1,21% din PIB, iar execuţia bugetară s-a încheiat cu excedent în luna octombrie.

Autorităţile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru cofinanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.

VENITURI cu 4,1% mai mari

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde de lei (29,2% din PIB) în primele 11 luni şi au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Ministerului Finanţelor.

Încasările din impozitul pe profit au urcat cu 1,2% faţă de perioada similară din 2012, iar cele din impozitul pe venit cu 7,9% datorită creşterii veniturilor salariale ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar, a creşterii punctului de pensie şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013 şi respectiv 1 iulie 2013.

Veniturile din TVA au crescut cu 4%, în timp ce veniturile din accize au fost mai mari cu 3,4%, influenţate de majorarea accizei la motorină, bere şi ţigarete, precum şi de cursul de schimb luat în calcul la plata taxelor.

Creşteri semnificative au fost înregistrate la veniturile din dividende (+194,64 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+907,8 milioane de lei lei, în principal datorită încasării taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio), precum şi din sumele din vânzarea certificatelor de emisie (+125,6 milioane de lei).

Încasările din contribuţiile de asigurări sociale au fost mai mari cu 5%, susţinute de creşterea veniturilor salariale.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate (+6,2 %) şi la venituri nefiscale (+4,2%).

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au continuat evoluţia ascendentă şi au fost cu 13,2% mai mari faţă de cele din luna precedentă.

CHELTUIELI cu 3,3% mai mari

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 192,4 miliarde de lei (30,8% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 3,3% faţă de primele 11 luni din anul precedent, dar ca pondere în PIB au scăzut cu 0,9 puncte procentuale.

Cheltuielile de personal au crescut cu 13,6%, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a plăţii obligaţiilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, cu 11,3%, ca urmare a masurilor legislative şi a resurselor alocate în scopul plăţii arieratelor de catre administratiile locale, precum şi pentru plata arieratelor la spitale.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 25,3 miliarde lei, respectiv 4,05% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite