De unde împrumută românii bani când au nevoie

0
Publicat:

Jumătate din populație nu reușește să pună deoparte decât o sumă mică de bani, o bună parte dintre participanții la un studiu afirmând că apelează deseori la împrumuturi.

O femeie numără câteva bancnote
Jumătate din populație nu reușește să pună deoparte decât o sumă mică de bani

Numărul românilor care reușesc să economisească o sumă rezonabilă de bani (între 20 și 50% din venit) în fiecare lună a crescut cu 35,4% anul acesta comparativ cu 2022. În acelasi timp, jumătate din populație nu reușește să pună deoparte decât o sumă mică de bani, la fel ca anul precedent. Datele au fost relevate de un sondaj anual realizat de Kantar Polonia, comandat de grupul britanic International Personal Finance (IPF). Prezent în șapte țări europene, precum și în Mexic și Australia, grupul IPF operează în țara noastră Provident Financial România.

Raportat la grupe de vârstă, o treime dintre adulții între 35 și 54 de ani economisesc lunar o sumă rezonabilă, o creștere semnificativă față de anul precedent. În creștere moderată este numărul celor de peste 55 de ani, pe când numărul tinerilor până în 34 de ani care fac economii lunar a rămas relativ constant, la 40%.

Creșterea numărului celor care au declarat că reușesc să facă economii vine pe fondul îmbunătățirii generale a percepției oamenilor asupra situației lor financiare din ultimele 12 luni: aproape 25% dintre respondenți au declarat că sunt într-o poziție financiară mai bună acum decât anul trecut, cu cea mai mare creștere în rândul adulților până în 54 de ani, iar 50% au declarat că situația lor a rămas aceeași. Pentru o pătrime dintre români, percepția cu privire la situația financiară s-a degradat în ultimul an, dar numărul acestora este mai mic cu aproape 20% decât anul trecut.

Perioada inflaționistă pe care o traversăm continuă să pună presiune pe bugetele personale și familiale, cheltuielile neprevăzute fiind adesea mai greu de gestionat. Relația românilor cu banii rămâne complicată, mai ales în rândul celor cu venituri mici. Peste 30% dintre cei care au nevoie de un împrumut se bazează pe prieteni sau familie. Scopul nostru este să susținem incluziunea financiară prin crearea unui istoric de creditare și pentru acei clienți care nu pot lua împrumuturi de la o bancă,” a declarat Florin Bâlcan, Director General Provident Financial România.

Economiile românilor

Același studiu a reliefat că 34% dintre români nu au făcut nicio economie în ultimele 12 luni. Dintre cei care au reușit să pună bani deoparte, cei mai cumpătați au fost tinerii între 18 și 24 de ani care, în procent de 46%, au economisit o sumă de bani de câte ori au avut posibilitatea, față de 2022, când au făcut acest lucru doar 17,7% dintre ei. Pentru 32% dintre români, banii pe care i-au economisit le-ar ajunge pentru minimum 6 luni. În plus, 10% dintre ei spun că suma economistă le-ar fi suficientă pentru un an.

Numărul celor care spun că s-au împrumutat în ultimele 12 luni de la instituții financiare (bancare și nebancare) a crescut cu aproape 13% față de anul trecut. Categoria cea mai activă din acest punct de vedere a fost cea între 25-34 de ani, care a înregistrat o creștere cu aproape 50% față de anul precedent.

În ceea ce privește planurile de viitor, 61,7% dintre români afirmă că nu vor să ia un împrumut în următoarele 12 luni, motivele principale fiind cumpătarea (19%) și îngrijorări legate de evoluția situației financiare personale (12,5%).

De unde împrumută românii bani

Cât privește împrumuturile, 34,9% dintre intervievați au spus că apelează la familie, 26,1% la bănci și IFN-uri, 19,4% la prieteni sau colegi și 6,2% la alte persoane sau instituții.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite