De cinci ori mai multe tranzacţii imobiliare în 2007
0Sumele încasate de stat din impozitele aferente au crescut de 11 ori, numai în primele luni ale acestui an Că este sau nu un efect al integrării, cert este că piaţa imobiliară se află pe
Sumele încasate de stat din impozitele aferente au crescut de 11 ori, numai în primele luni ale acestui an
Că este sau nu un efect al integrării, cert este că piaţa imobiliară se află pe val. Proiectele imobiliare de mai mare sau mai mică anvergură, anunţate de diverşii dezvoltatori de la începutul acestui an, în paralel cu cifrele oficiale, demonstrează că imobiliarul este, cel mai probabil, domeniul cel mai activ din economia românească.
Potrivit unei situaţii statistice, furnizată pentru "Adevărul" de către Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), numărul tranzacţiilor imobiliare, încheiate în primele cinci luni ale acestui an, a crescut de peste cinci ori, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Astfel, dacă în perioada ianuarie-mai 2006 au fost încheiate 26.891 de tranzacţii (n.r.- include, pe lângă contractele de vânzare-cumpărare, şi celelalte acte care au ca efect transmisiunea dreptului de proprietate, adică donaţii, schimburi, contracte de întreţinere etc), în perioada ianuarie-mai 2007, numărul acestora a crescut la 139.838. Casele noi şi împroprietăririle ridică piaţa Specialiştii din domeniu spun că cifrele confirmă într-adevăr realitatea, dar această evoluţie nu poate fi pusă pe seama integrării.
"Această dinamică este absolut plauzibilă. Nu are însă nicio legătură cu integrarea. Este un semn că sunt bani pe piaţă. E o dinamică normală a acestui sector, pentru că este unul foarte efervescent", a declarat, pentru "Adevărul", Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliară. Potrivit analistului imobiliar Narcis Gorea, creşterea numărului tranzacţiilor imobiliare are la bază două aspecte.
"Primul este că, din ianuarie şi până în mai, au fost livrate cele mai multe unităţi locative noi. Iar al doilea - că tot atunci au avut loc foarte multe împroprietăriri. Iar cei aflaţi în această situaţie nu păstrează bunurile, de cele mai multe ori le vând", a explicat sursa Gorea. Sector profitabil şi pentru stat Creşterea numărului de tranzacţii imobiliare, în paralel cu modificarea de la 1 ianuarie 2007 a sistemului de impozitare din acest domeniu a adus şi bugetului sume importante.
Potrivit situaţiei UNNPR, impozitele calculate şi încasate de notarii publici din România în contul tranzacţiilor imobiliare încheiate în perioada ianuarie-mai a.c. s-au ridicat la 294, 9 milioane lei, adică aproximativ 90 de milioane de euro. Faţă de doar 25, 8 milioane lei, adică aproximativ 15 milioane de euro încasate şi virate de notari la bugetul statului în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Dacă în 2006 se percepea impozit pe profit (n.r.- 16% aplicat diferenţei dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţionare al bunului respectiv), de la 1 ianuarie 2007, cota de impunere se stabileşte diferenţiat. Aceasta se calculează în funcţie de anumite criterii şi se reţine doar persoanelor fizice.
Astfel, în cazul vânzării unui apartament cu 200.000 lei, impozitul reţinut este de 2% din valoarea tranzacţiei, dacă bunul este înstrăinat după trei ani de la dobândire, sau de 3% - dacă apartamentul este vândut mai repede de trei ani. Dacă apartamentul valorează însă mai mult de 200.000 de lei, notarul reţine un impozit de 2%, dacă proprietarul deţine bunul de mai puţin de trei ani de zile, sau 1%, în cazul în care apartamentul se află în proprietatea vânzătorului de mai mult de trei ani.