De ce trebuie să existe bursele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O întrebare simplă şi în bună parte îndreptăţită pe care aproape orice investitor începător şi-o poate pune atunci când aude, în perioadele de criză, că o anumită companie s-a devalorizat cu zeci de milioane de euro sau că un anumit fond de investiţii a pierdut milioane de euro în doar câteva minute.

In aceste conditii, de ce pietele de capital inca mai exista si continua sa genereze tranzactii de ordinul trilioanelor de euro si dolari?

Ar putea lumea sa existe fara burse? Bineinteles, asa cum lumea ar putea sa existe si fara supermarket-uri. Ar putea lumea sa existe “bine” fara supermarket-uri? Nu chiar, asa cum nici economiile din intreaga lume nu ar reusi sa functioneze in conditii optime fara pietele de capital.

Ce fac bursele mai exact?

Bursele fac legatura intre cumparatorii si vanzatorii de actiuni, facilitandu-le acestora posibilitatea de a stabili un pret corect pentru titlurile tranzactionate. Inseamna acest lucru ca pe bursa veti gasi mereu actiuni la preturi bune? In niciun caz, insa de obicei veti avea aceasta oportunitate. Aveti in vedere ca un pret corect pentru o actiune nu inseamna automat ca acel pret este si unul bun. Pretul corect este pur si simplu pretul stabilit de cererea si oferta din piata.

“A juca pe bursa” vs “A investi pe bursa”

“A juca pe bursa” este o expresie extrem de folosita de persoanele fara nicio experienta in piata de capital, care asociaza orice plasament in actiuni cu un joc de noroc si care din acest motiv spun ca bursele nu sunt “necesare”. Actiunile sunt vazute de catre acestia ca simple vehicule folosite pentru a tranzactiona, un fel jetoane in poker. Acestia uita insa cea mai importanta calitate a unei actiuni: faptul ca acestea ofera dreptul la proprietate intr-o companie.

Pe bursa, investitorii incearca mereu sa evalueze cat de profitabila va fi respectiva companie in viitor, iar asta pentru ca o parte din acel profit se va intoarce spre ei. Plasand bani in actiunile unei societati aceasta va creste si va genera venituri si locuri de munca in economie.

De cealalta parte, jocurile de noroc sunt ceea ce americanii numesc “a zero sum game” – un joc in care castigul inregistrat de o persoana este mereu echivalentul pierderii inregistrata de o alta persoana, in acest fel nefiind creata nicio valoare, niciodata.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite