De ce ajung munți de varză la gunoi în acest an. Legumicultor: „Cel puțin 50% va fi băgată sub brazdă sau aruncată”

0
Publicat:

Legumicultorii care au plantat varză crezând că vor face profit în primăvara lui 2024 se vaită acum că stau cu munții de varză la marginea fermei și n-au unde să vândă. Mai mult, au apărut deja fotografii cu varză aruncată la gunoi, așa cum se întâmplă și cu alte legume în diferite perioade.

Prețul mic îi face pe producători să-și arunce munca la gunoi FOTO: FB/Târg Pucheni
Prețul mic îi face pe producători să-și arunce munca la gunoi FOTO: FB/Târg Pucheni

Prețul a ajuns chiar 0,5 lei/kg în regim en-gros, deși la consumatorul final varza ajunge cu 2 – 2,5 lei/kg și chiar aproape de 4 lei/kg în market. Producătorii în acest preț derizoriu duc și marfa în piață, însă fiind ofertă foarte mare, nu reușesc nici așa să vândă.

Explicațiile pentru blocaj

În 2023, cine a pariat pe cultura de varză nu a dat greș, spune fermierul Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt. Cum se întâmplă de obicei, în 2024 și mai mulți legumicultori au plantat varză și s-a ajuns la situația în care devine mai puțin costisitor să renunți la cultură decât să o recoltezi și să o transporți la piață pentru un preț de mizerie. Legumicultorii care au plantat-o în solar au profitat de iarna blândă și au ieșit cu varza pe piață mai devreme, obținând preț bun. 

A fost undeva între 3 lei și 4,5 lei/kg la en-gros, a ținut până la 2,5 lei/kg vreo trei săptămâni, pe urmă s-a jucat undeva între 1,5 și 2,5 lei/kg, dar din Săptămâna Mare, puțin înainte chiar, a început să scadă vertiginos, de la 1,5 – 1 leu /kg la producător, până la chiar 50 bani la producător.  Și văd că o ține în continuare la 50 bani. Ieri sau alaltăieri era 50-60 bani în piața Pucheni, adică s-o duci și la București”, a spus Păunel.

A apărut între timp pe piață și varza cultivată în câmp, iar presiunea este și mai mare.

„Cel puțin 50% va fi băgată sub brazdă sau aruncată”, mai spune fermierul Ion Păunel.

Fermierii, care au făcut investiții substanțiale, ar și dona producția, unii dintre ei, doar că nu găsesc persoane dispuse să se implice în recoltare și transport către spitale, creșe, cămine de bătrâni etc, așa că cel mai probabil vor trece cu utilajele peste cultură și o vor folosi ca îngrășământ.

„Între noi, legumicultorii, există o vorbă din bătrâni: cu varza or te îmbogățești, or sărăcești, nu prea e cale de mijloc. Anul ăsta sărăcim”, a mai spus Păunel. 

Cu astfel de probleme nu se confruntă, totuși, fermierii care au înțeles că nu se pot dezvolta de unii singuri și s-au asociat, negociind contracte inclusiv cu marile lanțuri de magazine și producând legume pentru care au piața asigurată.

Ei încă obțin și la această dată prețuri de peste 1 leu/kg pentru varză și, mai mult, nu-și pun problema că nu au unde s-o vândă. Și cum se întâmplă la fiecare criză, fermierii arată din nou și către intermediari, care iau marfa la prețuri de nimic de la producători, în schimb încă țin la preț în piață, practicând adaosuri și de peste 500%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite