De ce a fost demis directorul general al Transelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, a fost demis în această seară, la cererea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat Ministerul Economiei.

"În cadrul întâlnirii de lucru, ce a avut loc în seara zilei de 13 februarie a.c., la Palatul Victoria, prim-ministrul României, Mihai Răzvan Ungureanu, i-a solicitat ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, revocarea din funcţie a directorului general al CN Transelectrica SA.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a dispus revocarea directorului general al CN Transelectrica SA, Horia Hăhăianu, din funcţia pe care o deţine", se arată într-un comunicat al ministerului.

Citiţi şi Transelectrica: Nu mai avem energie pentru export

Contactat de "Adevărul" pentru a explica situaţia, Hăhăianu nu a răspuns la telefon.

De ce a fost demis Hăhăianu

Premierul i-a solicitat ministrului Economiei să îl demită din funcţie pe directorul general al companiei Transelectrica pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile, au spus surse citate de Mediafax.

În urmă cu trei zile, la data de 10 februarie, pe site-ul Transelectrica a apărut un comunicat cu titlul "Anunţ important".

Iată ce conţinea anunţul:

Din cauza deficitului de energie electrică din SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, păcură şi gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.

De asemenea, nu există rezervele necesare unei functionari sigure a SEN (sistemului energetic naţional - n.r.)

În aceste conditii CNTEE Transelectrica SA este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale "Definirea situatiilor de urgenta pentru care CN Transelectrica SA poate restrictiona dreptul participantilor de a utiliza capacitatea de interconexiune castigata in cazul licitatiilor si modificarea operativa a graficelor de schimb notificate " Cod: TEL- 07.III AV - DN/103, aprobata de ANRE prin Aviz nr.7/09.02.2012.

Care sunt declaraţiile de astăzi

Astăzi, directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a declarat că nu există nicio problemă în alimentarea cu electricitate şi că nu este necesar în acest moment să fie sistate sau limitate exporturile. Aceasta deşi traderul cu care Electrica avea contract de export, sârbii de la Rudnap, care exportau 100 de MW, au sistat livrările către Serbia.

Citiţi aici cine este Rudnap, firmă care trebuia să finalizeze acest export la 31 iulie 2011. Filiera Pinalty ne curentează cu milioane de euro

Tot astăzi, pe site-ul ministerului a fost postat un proiect de hotărâre de guvern prin care Transelectrica poate limita sau sista exporturile şi livrările de energie către marii consumatorii industriali din România în perioada 16 februarie - 15 martie 2012.

În urma informaţiilor contradictorii apărute în presă, ministerul a emis o precizare în care arăta că România nu se află deocamdată în această situaţie.

Care este situaţia adevărată

România nu poate produce suficientă electricitate şi pentru consumul intern şi pentru export, astfel că exporturile vor fi sistate din 16 februarie, iar livrările de electricitate către marii consumatori interni ar putea fi limitate, a declarat, în această seară, pentru "Adevărul", Octavian Lohan, director general ajunct al Transelectrica.

"În acest moment, toţi vecinii noştri - Serbia, Bulgaria, Ungaria - au interzis exporturile de energie. Electricitatea este mai ieftină în România decât în aceste ţări, astfel că traderii s-au apucat să exporte energie. Sunt preţuri mari în toată Europa şi toată lumea preferă să cumpere de la noi", a declarat Lohan.

Exporturile vor fi sistate din 16 februarie

El a explicat că sistemul energetic românesc trece într-adevăr printr-o situaţie în care resursele de producere a energiei sunt limitate.

"Gazele sunt folosite pentru încălzire şi sunt luate din import, deci pentru producerea de energie sunt puţine. Lacurile de acumulare sunt goale. Producţia de cărbune este şi ea afectată, transportul cărbunelui pe calea ferată, către termocentrale, este limitată, cărbunele este îngheţat şi trebuie descărcat cu nişte echipamente speciale. Deci toate resursele sunt limitate. Deşi avem capacitate de a produce, iar sistemul energetic naţional funcţionează la maximum, nu putem să şi exportăm", a subliniat Lohan.

LIvrările către marii consumatori de energie din România ar putea fi limitate

Oficialul Transelectrica a precizat că hotărârea de guvern privind sistarea exporturilor va fi pusă în practică începând cu data de 16 februarie.

Lohan a mai spus că şi livrările către marii consumatori de electricitate din România ar putea fi limitate, potrivit unui normativ care a fost deja aprobat în Guvern. Potrivit lui Lohan, primii consumatori care sunt deconectaţi sunt cei din metalurgie şi chimie.

Potrivit normativului de limitare a consumului de energie electrică, alimentarea va fi redusă pentru producătorul de aluminiu Alro Slatina şi pentru combinatele siderurgice Mechel Târgovişte, Donasid Călăraşi, ArcelorMittal Hunedoara şi Mechel Câmpia Turzii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite