Daniela Lulache, managerul privat al Nuclearelectrica, la Adevarul Live: Mai devreme sau mai târziu energia nucleară va fi recunoscută ca energie curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reactoarele de la Cernavodă sunt printre cele mai sigure din lume, iar o parte a celor 282 milioane de lei, obţinute din listarea la bursă, vor merge pentru creşterea securităţii nucleare post-Fukushima, cealaltă ducându-se pentru instalaţia de detritiere, a declarat, la Adevărul Live, Daniela Lulache, managerul privat al Nuclearelectrica.

Ea a mai afirmat că aceasta este destinaţia trecută în prospectul de listare, care a fost votat în Adunarea Generală a Acţionarilor. Lulache a afirmat, însă, că acţionarii pot schimba destinaţia banilor, astfel încât, banii ar putea să fie folosiţi şi pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4.

Securitate nucleară

Daniela Lulache: "Reactoarele de la Cernavodă sunt printre cele mai sigure din lume"

"Reactoarele 3 şi 4 nu trebuie să înlocuiască de tot termocentralele, dar pe cele vechi ar putea. Noi nu vom putea renunţa vreodată la cărbune, echilibrul este cel care trebuie să îşi spună cuvântul. Obiectivul nostru este să realizăm cele două reactoare, energia nucleară este predictibilă"

Negocierile cu chinezii

"Intenţia noastră este să păstrăm compatibilitatea cu tehnologia de la reactoarele 1 şi 2, deci să folosim CANDU"

"Discutăm de 5 miliarde de euro, sumă care mai este nevoie efectiv pentru construcţia celor două unităţi. Statul mai are o serie de construcţii civile şi investiţia în apa grea"

"Nu este posibil ca cele două reactoare să fie finalizate mai devreme de opt ani, cel mai probabil vor fi zece"

"Estimăm reevaluarea proiectului până la sfârşitul anului, urmează doi ani de negocieri financiare"

De ce s-au retras investitorii

"România şi Europa de azi nu mai sunt la fel ca atunci când a fost lansat proiectului. A venit criza şi apoi Fukushima"

Daniela Lulache, managerul privat al Nuclearelectrica, dezbate la Adevarul Live viitorul energiei nucleare în România 

"Germania a renunţat la energia nucleară, dar Marea Britanie este vârful de lance a energeticii nucleare. Şi Cehia dezvoltă proiectul de la Temelin, Polonia are proiecte nucleare, Bulgaria la fel. Nu putem gândi România fără energia nucleară"

"Reactoarele pe care le operăm la Cernavodă sunt printre cele mai performante din lume. Nu am avut accidente nucleare, nu am avut incidente. De ce? Pentru că respectăm cu stricteţe procedurile"

Prelungirea duratei de viaţă a actualelor unităţi

"Vom supune acţionarilor proiectul de prelungire a duratei de viaţă a reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă, mai ales pentru unitatea 1, care vine prima"

"Fondul Proprietatea nu a sprijinit până acum proiectul reactoarelor 3 şi 4. FP este mânat acum mai mult de interese pe termen scurt"

Despre interconexiuni

"Convingerea mea e că atunci când ne punem ca obiective să punem România pe hartă şi dacă avem excedent de energie şi alţii au nevoie, putem să ne asigurăm un canal, un debuşeu pentru această energie"

"Nuclearelectrica ar putea participa la realizarea cablului submarin către Turcia atunci când acesta va avansa spre concret"

"Este interesul nostru să vindem energia peste hotare pentru că am avea acces pe pieţe cu preţuri mai mari decât în România. De ce? Pentru că au deficit de electriictate"

Nuclearelectrica vrea la Tarniţa

"România nu are o centrală pe pompaj şi, în măsura în care se vor face şi reactoarele 3 şi 4, cele două proiecte merg mână în mână"

Insolvenţa RAAN

"Insolvenţa RAAN ne afectează, dar nu dramatic. Avem rezerve de apă grea, dar suntem înscrişi la masa credală. Institutele de cercetare sunt grupate în RATEN şi dacă vrem să facem reactoarele 3 şi 4 trebuie să păstrăm ştiinţa necesară dacă vrem dezvoltarea unei întregi ramuri industriale"

Energia nucleară, energie curată

"Sunt convinsă că mai devreme sau mai târziu se va ajunge la recunoaşterea energiei nucleare ca energie curată, astfel încât să beneficieze de aceleaşi ajutoare ca şi energiile regenerabile"

"Politica energetică a României trebuie revizuită. Această piaţă a energiei este surprinzătoare, cum e energia de tip vânt. Vor mai fi multe discuţii pentru elucidarea acestei probleme a subvenţiilor"

"A fost un fenomen la începutul anului, când mai mulţi furnizori au venit au venit la Nuclearelectrica să renegocieze o serie de contracte. Noi activăm pe pieţe diferite, producătorii de energie regenerabilă activează pe PZU, noi pe PCCB pentru că energia noastră e diferită. Noi producem în bandă"

"La nivel european se discută despre un nou mecanism de sprijinire a energiilor curate. Este vorba de CFD, contracte care acoperă diferenţa de preţ până la un anumit nivel"

Taxa pe construcţii speciale

"Nu am fost consultaţi în privinţa acestui proiect privind taxa pe construcţii speciale. Nu ştiu să existe vreun proiect prin care să se taxeze construcţiile de la Cernavodă. În principiu orice costuri sunt transferate către consumatori"

"Plătim deja o taxă pe fiecare MWh pentru gestionarea deşeurilor nucleare, noi le păstrăm pe platformă timp de 50 de ani, apoi este treaba statului să le depoziteze. E vorba de depozitul depozitul de la Saligny"

Strategia energetică a României

"Mai devreme sau mai târziu vom avea o reevaluare a strategiei energetice a României. Totul este perfectibil"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite