Daniel Zamfir anunţă o nouă lege de plafonare a dobânzilor la credite, după ce prima a fost declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Daniel Zamfir susţine că va reveni rapid cu o nouă lege de plafonare a dobânzilor la credite, după ce prima iniţiativă a sa a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României (CCR).

„Voi reveni rapid! CCR a declarat neconstituţională Legea plafonării dobânzilor pentru că nu a fost suficient motivată şi că lipseşte avizul Consiliului Economic şi Social. Acest aviz e unul consultativ despre care aflăm din motivarea CCR că a dispărut. În fine, vă asigur că vom face o expunere de motive cu toate justificările posibile, vom verifica acum şi avizul CES şi pentru că există voinţa politică a alianţei PSD-ALDE voi redepune săptămâna viitoare legea în Parlament care va fi votată pe repede înainte. Nu mor caii când vor câinii!”, a scris senatorul pe Facebook.

La mijlocul lunii martie, CCR a declarat neconstituţionale trei proiecte de legi iniţiate de senatorul Daniel Zamfir, unul dintre acestea fiind cel privind plafonarea dobânzilor la credite.

Daniel Zamfir a iniţiat o lege prin care propunea ca dobânda maximă pentru creditele ipotecare să fie egală cu de 2,5 ori dobânda legală a BNR şi de 18% pentru creditele de consum. Legea lui Daniel Zamfir nu se diferenţia pe tipuri de credite şi se referea strict la finanţările în lei.

Banca Naţională a României a transmis că nu susţine acest proiect, explicând că stabilirea unui plafon pentru dobânda anuală efectivă (DAE) fără să existe o diferenţiere pe categorii de produse şi fără o fundamentare a plafoanelor propuse ar putea produce dezechilibre în piaţa creditului şi a afecta stabilitatea financiară.

Şi parlamentarii PNL şi USR susţineau că nu se poate distinge la ce bază se raportează procentul de plafonare a dobânzii.

Ulterior, CCR a hotărât că legea privind plafonarea dobânzilor la credite este neconstituţională în ansamblul său.

În motivarea sa, publicată la finalul lunii aprilie, CCR susţinea că Legea pentru completarea OG 13/2011 privind dobânda legală şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar este neconstituţională în integralitatea sa, deoarece nu a fost realizată o fundamentare a soluţiilor adoptate şi nu a fost solicitat avizul Consiliului Economic şi Social.

Curtea Constituţională considera că în lipsa unei motivări a legii adoptate nu se poate cunoaşte raţiunea legiuitorului, care este esenţială pentru înţelegerea, interpretarea şi aplicarea actului normativ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite