Daniel Dăianu: Cursul euro este o problemă, euro este prea puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul euro este o problemă, moneda europeană fiind prea puternică în comparaţie cu alte valute, consideră profesorul de economie Daniel Dăianu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

El a spus că un curs de 1,37 euro faţă de dolar este prea mare, iar acest lucru există din cauza că zona euro are un surplus de cont curent, iar acest lucru derivă din deficitul de cerere la nivel comunitar.

Dăianu a cerut că zona euro să nu fie confundată cu Germania, chiar dacă economia acesteia funcţionează bine, implicaţiile fiind mari pentru toate statele componente.

Fostul ministru de Finanţe a precizat că nu este un fan al aderatii la euro până când economia nu este foarte puternică, mai multe state din zona euro plângându-se acum din cauza că nu pot folosi cursul de schimb pentru restructurare. Pe de altă parte, el a afirmat că există state în care euroizarea este foarte mare, ceea ce înseamnă vulnerabilităţi pentru aceste state.

Dintre statele zonei euro cu probleme se regăsesc Grecia sau Portugalia, în vreme România este între statele care încă nu au aderat la zona euro, dar în care economia este dependenţă într-un procent foarte mare de moneda comună europenana.

Dăianu a precizat că declaraţiile sunt făcute în nume propriu şi nu angajează cu nimic ASF.

Mai puteţi citi:

Europa, tot mai aproape de înfiinţarea uniunii bancare: BCE va limita pierderile din sectorul bancar

Factorii de decizie din Uniunea Europeană au hotărât joi să accelereze procesul de stabilire a uniunii bancare europene prin  înfiinţarea unei agenţii împuternicite cu autoritatea de a închide băncile problematice din zona euro, fără a exista însă un fond comun pentru a suporta falimentele bancare individuale.

Tănăsescu, vicepreşedintele BEI: România are nevoie de o dată clară pentru adoptarea euro ca să o ţină în priză

România are nevoie de o nouă dată-ţintă pentru adoptarea monedei euro care să joace rolul de ancoră, de ţel care să mobilize o ambiţie instituţională mai mare, spune Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), fost reprezentant al România la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite