Daea promite că anul acesta vor apărea primele case izolate termic cu lână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
casa izolata cu lana de oaie

Ministrul Agriculturii a anunţat că în zilele următoare vor avea loc întâlniri cu constructori de case de lemn din Germania şi Belgia pentru o potenţială colaborare privind construcţia în România a unor case de lemn izolate cu lână de oaie.

Anul acesta vor apărea primele case izolate termic cu lână, în prezent derulându-se procesul de agrementare a produsului, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea la Agro TV.

 „Nu machete, case pur şi simplu”, a subliniat ministrul, adăugând că la Sighet, în Bacău, în Bistriţa şi în Vâlcea sunt agenţi economici care fac saltele de diferite mărimi, grosimi şi densităţi din lână pentru termoizolarea clădirilor.

În ultimii doi ani, spune ministrul, s-au făcut cercetări în institute specializate pentru folosirea lânii ca termoizolant. În zilele următoare vor avea loc întâlniri cu constructori de case de lemn din Germania şi Belgia pentru o potenţială colaborare în domeniu.

Ajutoare de minimis pentru vânzarea lânii

În vara anului trecut, ministrul Agriculturii Petre Daea anunţa că pregăteşte o hotărâre de Guvern prin care crescătorii de oi vor primi un ajutor de minimis pentru vânzare lânii, în valoare de un leu per kilogram. Suma pe care o poate primi un oier nu poate să depăşească însă 15.000 de euro.

De acest ajutor de minimis vor beneficia crescătorii de ovine persoane fizice cu atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, dar şi persoanele juridice, cu condiţia să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea acestui sprijin.

De asemenea, Guvernul ar intenţiona să construiască şi centre de colectare a lânii şi pieilor de oi şi capre, finanţate din fondul suveran pentru investiţii.

Fabrici de prelucrare 

Fabrici de prelucrare a lânii pentru izolare termică şi fonică pentru acoperişuri, pereţi interiori şi exteriori, tavane şi podele folosesc metode simple de presare mecanică a lânii, putând folosi maxim 12% fibre de poliester, pentru a forma plăci / saltele semirigide sau role.

Proprietăţile excelente de izolare termică a lânii se păstrează chiar şi în stare umedă. Prin absorbţia şi cedarea rapidă a umidităţii atenuează excelent variaţiile extreme de temperatură, de exemplu la acoperişul casei.

Datorită fixării genetice a fibrelor, lâna revine mereu la grosimea şi densitatea originală îşi păstrează forma. O proprietate căreia se acordă uneori prea puţină atenţie este aceea că lână are şi capacitatea de a reduce zgomotul, fiind un foarte bun absorbant fonic. 

Izolaţia din lână de oaie este fabricată din materii prime naturale, regenerabile, cu efect zero asupra stratului ozon, iar după terminarea ciclului de viaţă, se poate refolosi sau este biodegradabilă.

Se poate monta fără echipament de protecţie, nu produce iritaţii la piele sau la ochi. Nu conţine substanţe periculoase sau praf, deci nu reprezintă un pericol pentru lucrătorii sau locuitorii casei.

Un astfel de proiect poate fi implementat din Fonduri Europene  prin schema de ajutor de minimis „Sprijin acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole”. 

Aceasta acordă sprijin pentru înfiinţarea în satele din România de întreprinderi care realizează activităţi neagricole pentru prima dată (start-up) în baza unui plan de afaceri, respectiv pentru întreprinderi existente, în vederea dezvoltării şi diversificării activităţii neagricole în mediul rural.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite