„Cumpără European”: Marile companii cer un fond suveran pentru tehnologia din Europa

0
Publicat:

Airbus și peste 90 de companii și organizații europene, care cer Comisiei Europene să creeze un fond suveran pentru investiții în infrastructură și tehnologie.

Marile companii cer un fond suveran pentru tehnologia din Europa. FOTO: Shutterstock
Marile companii cer un fond suveran pentru tehnologia din Europa. FOTO: Shutterstock

Într-o scrisoare adresată președintei Ursula von der Leyen și vicepreședintei Henna Virkkunen, semnatarii – printre care Dassault Systèmes, OVHcloud și European Startup Network – susțin că, fără măsuri urgente, Europa ar putea ajunge complet dependentă de tehnologiile din afara continentului în mai puțin de trei ani. ”Construirea autonomiei strategice în sectoarele cheie a devenit o necesitate urgentă în întreaga Europă”, se arată în scrisoare.

O propunere-cheie a scrisorii este introducerea unui criteriu de achiziție „Cumpără European” pentru sectorul public, menit să stimuleze producătorii locali. Scrisoarea atrage atenția că Europa este semnificativ în urma SUA și Chinei în domeniul digital, atât în infrastructura logică (platforme, AI), cât și în cea fizică (cipuri, conectivitate).

Companiile semnatare mai solicită un fond suveran pentru infrastructură tehnologică, finanțat de Banca Europeană de Investiții și instituțiile publice naționale. Fondurile ar urma să fie direcționate către sectoare strategice precum producția de cipuri, inteligența artificială și calculul cuantic.

Tema dependenței de tehnologiile externe a fost abordată și la Web Summit 2023, unde CEO-ul Proton, Andy Yen, a declarat pentru CNBC că Europa ar trebui să adopte o strategie „Europe-first”, la fel cum SUA promovează protecționismul economic.

Pe lângă sectorul tehnologic, Europa încearcă să își întărească și capacitățile de apărare. Recent, UE a propus măsuri fiscale care ar putea mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru creșterea cheltuielilor în domeniu.

Această decizie vine pe fondul tensiunilor dintre SUA și Ucraina, după ce președintele Donald Trump a blocat ajutorul militar american. În acest context, Europa și-a intensificat sprijinul pentru Kiev și și-a consolidat industria de apărare, ceea ce a dus la o creștere de 35% a acțiunilor din acest sector.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite