Cum vor fi neutralizate creşterile salariale promise de Guvern tot printr-o măsură a Executivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterile salariale promise de Guvern, deşi par majore, nu vor avea un impact semnificativ. Asta pentru că o altă măsură plănuită, respectiv mutarea tuturor contribuţiilor sociale de la angajator la angajat începând cu 1 ianuarie 2018, aproape va neutraliza majorarea.

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat marţi că legea salarizării va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, urmând ca toate salariile bugetarilor să crească cu 25%. Totodată, de la 1 martie 2018 se va adăuga o majorare de 25% pentru profesori, iar medicii şi asistentele vor avea creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022.

Însă aceste creşteri sunt neutralizate de o nouă măsură pe care o pregăteşte executivul, respectiv transferul de la angajator către angajat al tuturor contribuţiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018.

„Ceea ce nu s-a înţeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de lege includ contribuţiile la asigurările sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete să fie aproape neutru”, a declarat ministrul Finanţelor Viorel Ştefan într-un interviu acordat Reuters.

El a adăugat că Executivul vrea să reducă anul viitor numărul contribuţiilor la asigurările sociale de la nouă la doar două, pentru pensii şi îngrijirea sănătăţii, care vor totaliza 35%. În prezent, cele nouă contribuţii totalizează 39,25% şi sunt plătite în comun, de angajaţi, şi de angajatori.

De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui să plătească contribuţiile la asigurările sociale în numele angajaţilor, obiectivul fiind transferarea în întregime către angajaţi.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, creşterile salariale se vor face în termen de salariu brut. 

„La o creştere de 25% a salariului brut, dacă se mută contribuţiile angajatorului la angajat şi în acelaşi timp scade şi contribuţia la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, din aceşti 25% în termeni de net 22% este consumat de mutarea de CAS”, a explicat Ionuţ Dumitru pentru „Adevărul”, printr-un calcul.

Ceea ce înseamnă că aceste contribuţii se vor întoarce la buget şi nu vor ajunge în buzunarul salariatului. Astfel, în termeni de net, creşterea salarială este mult mai mică, de 2-3 procente.

Asta confirmă chiar spusele ministrului Viorel Ştefan, care a susţinut că majoritatea creşterilor salariale vor reveni la buget sub formă de taxe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite