Legea salarizării explodează în mâna PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea si Lia Olguta Vasilescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea si Lia Olguta Vasilescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a fost nevoit să facă primul pas înapoi în ceea ce priveşte mult-lăudatul proiect al legii salarizării unitare, care era menit să reformeze sistemul salarial al bugetarilor. Nicio creştere salarială nu va mai fi aplicată anul acesta.

Legea salarizării unitare, la care Guvernul lucrează de când s-a instalat, a fost modificată subit într-o dimineaţă şi va fi aplicată abia de la 1 ianuarie 2018. „A trebuit să refacem calculele”, a motivat marţi ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, precizând că operaţiunea s-a derulat de dimineaţă, împreună cu Ministerul de Finanţe, deoarece nu se încadrau în anvelopa salarială.

O temere intens vehiculată de economişti, dar care până acum nu a fost luată în seamă de membrii Guvernului, care au susţinut cu încăpăţânare că nu vor depăşi anvelopa. Marţi dimineaţă guvernanţii au trebuit să recunoască faptul că nu le ies calculele.

„Mai mult nu este”

Ministrul Muncii a declarat că impactul calculat al aplicării legii era de 75 miliarde lei până la sfârşitul anului 2018 şi de încă 32 de miliarde în perioada 2017-2020, dar calculele au trebuit refăcute pentru a rămâne în aceeaşi anvelopă salarială. „A trebuit să refacem calculele de dimineaţă cu Ministerul de Finanţe ca să rămânem în aceeaşi anvelopă salarială pentru că mai mult nu este”, a precizat Vasilescu.

Amânarea majorărilor s-a datorat unor amendamente aprobate de deputaţi, ce reprezintă o serie de majorări de salarii şi sporuri pentru mai multe categorii de funcţionari, dar şi unor amendamente care au rămas de aprobat şi care vor avea, de asemenea, impact bugetar.

Separat, ministrul Finanţelor Viorel Ştefan a explicat că impactul bugetar al legii va fi de 8,6% din PIB, care „ne situează în parametri normali ca efort bugetar”. „Este ţinta pe care am urmărit-o. Mi-aş fi dorit să fie mai spre 8% dar între 8 - 9% este sustenabil”, a spus Ştefan marţi.

Majorări pentru toată lumea                                         

Creşterile salariale nu vor mai urmări aşadar calendarul stabilit iniţial de ministrul Muncii. Deşi a promis majorări încă de la 1 iulie, pentru personalul militar, poliţişti şi alte categorii de bugetari, Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că ele vor fi aplicate abia de la 1 ianuarie 2018.

La începutul anului următor, astfel, toţi bugetarii urmează să beneficieze de o creştere salarială de 25%, urmând ca de la 1 martie 2018 să se mai adauge o majorare de 25% pentru profesori. Tot de la 1 martie anul viitor, medicii şi asistentele vor avea creşteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite