Cum se vor plăti pensiile private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensiile private de la Pilonul II se plătesc momentan fie eşalonat, în maxim 5 ani, fie printr-o singură plată, conform unei reglementări cuprinse într-o normă a Autorităţii de Supraveghere Financiară. Veriga lipsă este mult-aşteptata lege a plăţii pensiilor private.

Aceasta ar fi trebuit să existe deja de 3-4 ani, dar „nu există voinţă politică” pentru a o promova, a spus Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), la Adevărul Live. El a dat câteva scenarii privind modul în care şi-ar putea primi românii pensiile private, când va fi elaborată această lege. 

Conform unei norme ASF, vei primi pensia privată dacă ai împlinit vârsta legală de pensionare sau în cazul unei pensionări anticipate, pe caz de invaliditate 1 sau 2, hotărât prin sentinţă definitivă, spune Crăciun. În caz de deces, moştenitorii primesc banii: dacă sunt participanţi la Pilonul II, îi primesc în contul lor, dacă nu, îi primesc cash.

Din punct de vedere al plăţii, acum există două variante. Fie varianta în care banii sunt primiţi printr-o singură plată, fie există posibilitatea ca banii să fie primiţi eşalonat, pe o durată de maxim 5 ani, prin plăţi lunare, a mai arătat reprezentantul APAPR.

Din păcate, spune el, există o verigă lipsă la sistem, care este responsabilitatea Parlamentului: legea plăţii pensiilor private, care trebuia să existe deja de cel puţin 3-4 ani. „Din motive care îmi scapă, nu înţeleg de ce nu există voinţă politică pentru a veni cu o astfel de lege, mai ales pentru că oamenii sunt interesaţi să ştie cum le vor veni pensiile”, a declarat Crăciun.

Pensie viageră sau pensie limitată

Vor exista mai multe opţiuni pentru primirea pensiei: fie pensie viageră, fie pensie limitată, fie alte variante, a spus Crăciun. Ca principiu, vor exista firme specializate în plata pensiilor. Acestea pot să fie firmele care acum administrează pensii, dar nu obligatoriu, sau pot să fie asigurători care să îşi asume rolul de a plăti pensiile. 

„În momentul în care îndepliniţi vârsta de pensionare, în contul personal deja veţi avea o sumă de bani, să zicem 200.000 lei. În acel moment, vă veţi putea duce la un plătitor de pensii şi să spuneţi: am 200.000 lei acumulaţi, ce pensie viageră îmi puteţi oferi pentru această sumă? El o să spună: eu vă ofer 1.000 lei, eu vă ofer 850 de lei, altul vă oferă 1.050 lei. Şi atunci, în funcţie de ofertele pe care le aveţi, puteţi decide unde vreţi să mergeţi cu aceşti bani ca să vă plătească pensia, deci care are oferta cea mai competitivă. Va fi concurenţă, practic”, a declarat Crăciun.

Cuantumul va fi stabilit după mai multe criterii, potrivit lui. În primul rând, chiar pe aceşti bani va exista avea un mic randament investiţional, „mic”, pentru că ei vor fi investiţi cu risc minim, pentru a le păstra valoarea reală.

Oficialul APAPR susţine că vor exista cel puţin două produse. Poate exista o pensie viageră prin care, indiferent de cât de mult sau de puţin trăiţi, vi se va plăti aceeaşi pensie până în momentul decesului, indiferent când survine acesta. În momentul în care decedaţi prematur, partea de pensie rămasă neplătită nu mai poate fi lăsată moştenitorilor. Însă dacă veţi avea o viaţă mai lungă, veţi primi pensia indiferent dacă se depăşeşte suma acumulată în cont. 

Mai există varianta în care spuneţi: eu vreau să îmi daţi o pensie timp de 15 ani. Suma acumulată se împarte la această perioadă. Dacă veţi trăi încă 20 de ani, ultimii 5 ani veţi trăi fără pensie privată. Dacă veţi trăi doar 10 ani, banii aferenţi ultimilor 5 ani vor fi plătiţi moştenitorilor dumneavoastră. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite