Cum afectează creşterea salariului minim persoanele care obţin venituri de natură extrasalarială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea salariului minim de la 1 ianuarie se va răsfrânge şi asupra celor care obţin venituri de natură extrasalarială, dările pe care aceştia trebuie să le plătească statului crescând considerabil.

Potrivit HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţara garantat în plată, deja publicată în Monitorul Oficial, începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la sumă de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.  

  

Prin excepţie de la aceste prevederi, începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe luna, reprezentând 14,044 lei/oră.  

Începând cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de bază minim brut pe ţara garantat în plată.  

  

De această creştere a salariului minim sunt afectate şi persoanele care obţin venituri non-salariale.  

  

 Cu privire la contribuţiile de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente/drepturi de proprietate intelectuală creşterea salariului mimin determină creşterea plafonului în funcţie de care se stabileşte obligaţia de plată a contribuţiei de asigurări sociale precum şi creşterea bazei anuale de calcul a contribuţiei întrucât venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decât decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice privind veniturile estimate, a precizat Irina Dumitrescu, expert contabil CECCAR Bucureşti. 

  

 Astfel, în anul 2019 pentru persoanele obligate la plata contribuţiei de asigurări sociale şi cele care optează pentru plata acestei contribuţii, contribuţia minimă va fi de 6.240 lei, înregistrându-se o creştere cu 540 lei faţă de nivelul contribuţiei pentru anul 2018 – 5.700 lei. 

  

 Cu privire la contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, în anul 2019 persoanele fizice care obţin venituri non-salariale peste plafonul de 24.960 lei vor datora contribuţia de asigurări sociale de sănătate în sumă de 2.496 lei (2.080 lei/luna x 12 luni x 10%), cu 216 lei mai mult decât în anul 2018. 

  

 Astfel, o persoană fizică care datorează atât contribuţia de asigurări sociale cât şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate va plăţi în 2019 cu 756 lei mai mult decât în anul 2018. 

  

 Pe lângă majorarea contribuţiilor sociale, în cazul persoanelor fizice care obţin venituri din activităţi independente impuse pe bază normelor de venit se vor majora şi normele de venit, întrucât norma de venit pentru fiecare activitate desfăşurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulţit cu 12.  

  

 Persoanele fizice care nu realizează venituri de natură celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plată contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi care optează pentru plată contribuţiei vor plăţi în anul 2019 contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţara, respectiv 1.248 lei, cu 108 lei mai mult decât în anul 2018.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite