Cu cât va crește impozitul pe proprietate de la 1 ianuarie. Calculele care vor dubla sau chiar tripla sumele datorate
0Impozitul pe proprietate va fi mai mare de la 1 ianuarie 2026, dat fiind că va fi calculat în funcție de valoarea de piață a locuinței și nu de cea cu care a fost înregistrată la primărie, neactualizată, în multe cazuri, de ani de zile, potrivit Știrilor ProTV.

Impactul cel mai mare va fi resimțit de cei care dețin case și apartamente în orașe mari precum București, Cluj-Napoca sau Iași, unde impozitele ar putea să se dubleze, potrivit unor experți.
Modificarea este o condiție asumată de România în PNRR, iar în această perioadă, angajații de la Guvern lucrează pentru dezvoltarea aplicației E-Proprietatea, care va centraliza datele despre prețurile reale de tranzacționare ale proprietăților imobiliare.
Sistemul în care vor fi adunate datele va fi controlat de Ministerul Finanțelor și va folosi hărți digitale, coordonate GPS, date cadastrale, imagini din satelit și detalii despre autorizațiile de construcție.
Fiecare apartament sau casă va primi un ID unic, asociat CNP-ului sau CIF-ului proprietarului.
Cum se schimbă modul de calcul al impozitului
Dacă, în momenul de față, cota este stabilită pe baza unor grile vechi de evaluare, în sistemul E-Proprietate, evaluarea va fi realizată automat, pe baza unor algoritmi care țin cont atât de zona în care se află imobilul, suprafața, accesul la utilități, starea juridică și, mai ales, de prețurile cu care se vând locuințele pe piața imobiliară.
Potrivit experților, se poate ajunge la dublarea sau chiar triplarea impozitelor
Spre exemplu, pentru un apartament cu două camere din Ilfov, cumpărat anul trecut cu 78.000 de euro, proprietarul a plătit un impozit de 241 de lei, pentru că primăria i-a stabilit o valoarea impozabilă de doar 40.000 de euro.
După introducerea apartamentului în platformă, impozitul va fi calculat pe valoarea reală a proprietății și va ajunge la 458 de lei, mai exact cu cu 217 lei mai mult.
„Taxele locale pentru locuințe și mai ales case sunt derizorii. Trebuie să ne așteptăm la creșteri peste tot. Eu zic între 50 și 100%”, a explicat, pentru Știrile ProTV, Alex Milcev, expert fiscal.