Cu cât a contribuit România şi cât a cheltuit din bugetul UE. Parlamentul European a publicat rapoartele financiare ale statelor membre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bani euro - fonduri europene FOTO 123RF

Oficialii europeni au publicat luni ultimele date privind contribuţiile statelor membre la bugetul Uniunii europene, dar şi cheltuielile efectuate de acestea în anul 2016, ultimele cifre actualizate în raportul financiar anual al Comisiei Europene pe 2016.

Potrivit statisticii, în 2016 România a cheltuit 7,36 miliarde de euro (fonduri europene), din care politica regională (4,41 miliarde de euro) a reprezentat 60% din cheltuieli, peste media UE28 de 32%. 2,76 miliarde (38%) au reprezentat cheltuieli agricole. Cercetarea şi dezvoltarea au reprezentat doar 2% din cheltuieli (127 de milioane), faţă de media europeană care e de 12%.

În acelaşi an, România a contribuit cu 1,37 de miliarde euro la bugetul UE şi a colectat 203 de milioane euro prin taxe vamale în numele UE, din care România poate reţine 20% ca taxă administrativă.

„România a trebuit să contribuie în plus cu 33 de milioane de euro în 2016 (neincluse în cifra menţionată mai sus) ca o corectare pentru anii 2014 şi 2015. Acesta este impactul retroactiv al deciziei privind resursele proprii din 2014, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2016 (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 52, 28.02.2017, p. 116). A schimbat cota individuală a statelor membre în finanţarea bugetului UE”, se arată pe site-ul Parlamentului European.

Potrivit acestuia,  Danemarca, Olanda, Austria şi Suedia beneficiază de o reducere (sumă fixă) în contribuţia lor la buget, contribuţiile Danemarcei, Irlandei şi Regatului Unit fiind reduse, deoarece acestea nu participă la anumite politici din domeniile justiţie şi afaceri interne.

Bugetul UE a crescut cu 35% între 2006 şi 2016, dar trebuie să ne amintim două lucruri: în primul rând, trei state noi au aderat la UE în această perioadă; în al doilea rând, jumătate din bugetele naţionale au crescut mai mult decât cel european.

Bugetul UE explicat

Potrivit Parlamentului European, contribuabilii trebuie să aibă o viziune clară asupra felului în care sunt cheltuiţi banii Uniunii şi trebuie să ştie de unde provin aceştia. 

"Aceste lucruri se pot vedea în aplicaţia de faţă, care ar putea contribui la o mai bună înţelegere a felului în care funcţionează cadrul financiar multianual şi bugetele anuale şi care prezintă cheltuielile europene dintr-o perspectivă naţională", scrie PE.

Cifrele utilizate sunt cele mai recente disponibile, publicate în raportul financiar al Comisiei Europene pentru 2016. Procentele se referă la banii cheltuiţi în cele 28 de state membre. Fondurile cheltuite în afara UE, de exemplu în ţările candidate şi în ţările vecine, nu sunt luate în considerare în procentajele afişate.

2016 a fost al treilea an din cadrul exerciţiului financiar multianual 2014-2020, care conţine cifre globale mai mici decât planul de cheltuieli precedent. Ponderea cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare a crescut începând cu 2015, de la 10% până la 12%, în timp ce ponderea cheltuielilor regionale şi agricultură a coborât de la 82%, la o cotă de 78% din cheltuielile UE în cele 28 de state membre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite