Criza îngrăşămintelor se intensifică: Rusia anunţă că va limita exporturile pentru a garanta aprovizionarea pieţei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Rusia vrea să introducă, pentru o perioadă de şase luni, cote la unele exporturi de îngrăşăminte, în ideea de a garanta aprovizionarea pieţei interne şi a limita costurile pentru fermierii ruşi, după ce criza energetică mondială a dus la explozia preţurilor la îngrăşămintele pe bază de azot, transmite Bloomberg.

Potrivit sursei citate, decizia autorităţilor ruse, anunţată miercuri de premierul Mihail Mişustin la finalul unei reuniuni a cabinetului de la Moscova, vine după ce preşedintele Vladimir Putin a cerut măsuri pentru a garanta aprovizionarea cu îngrăşăminte a fermierilor ruşi. 

Aceasta este de asemenea şi cea mai recentă măsură a autorităţilor ruse pentru a ţine sub control preţurile la produsele agricole, după taxele la exporturile de grâu introduse în acest an, transmite Agerpres.

Astfel, Guvernul rus va limita exporturile de îngrăşăminte de azot la 5,9 milioane de tone iar livrările de îngrăşăminte complexe care conţin azot vor fi limitate la 5,35 milioane de tone. 

Măsurile vor intra în vigoare la începutul lunii decembrie, susţine agenţia de presă Interfax.

„Cel mai probabil, aceste cote nu vor avea un impact deosebit asupra exporturilor pentru că sunt în linie cu cantităţile pe care Rusia le exportă deja, susţine Elena Sakhnova, analist la VTB Capital. 

„Foarte multe vor depinde de cum va fi împărţită cota la îngrăşămintele de azot între diferitele tipuri de îngrăşăminte", a spus Sakhnova. 

Potrivit acesteia, fermierii ruşi utilizează în principal azotatul de amoniu pentru fertilizarea de primăvară, în timp ce ureea este principalul îngrăşământ pe bază de azot în Europa, astfel că fermierii europeni ar putea să se confrunte cu preţuri mai mari.

Limitarea exporturilor ruseşti de îngrăşăminte vine în contextul în care creşterea cu 300% a preţului gazelor naturale a forţat unele fabrici de îngrăşăminte să oprească producţia.

Fermierii europeni şi-au exprimat deja îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu îngrăşăminte pentru culturile de primavera. Conform acestora, orice deficit în aprovizionarea cu îngrăşăminte riscă să limiteze cantitatea şi calitatea producţiei agricole în Uniunea Europeană, iar orice diminuare a producţiei agricole ar putea genera îngrijorări cu privire la creşterea preţurilor la alimente.

Luna trecută organizaţiile care îi reprezintă pe fermierii francezi au avertizat că preţurile la azot s-au triplat şi există riscul unor crize de aprovizionare cu îngrăşăminte. China a limitat şi ea exporturile pentru a asigura aprovizionarea internă.

La sfârşitul lunii octombrie, un indicator de referinţă în Europa Occidentală pentru preţul amoniacului, din care se produce îngrăşământul pe bază de azot, a urcat până la 910 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

În America de Nord, preţul de referinţă la îngrăşăminte a crescut, în data de 29 octombrie, cu 0,4% până la 1.017,87 dolari pentru o tonă scurtă (907,185 kg), în apropiere de nivelul record atins la începutul acestei luni.

Fermierii americani au început deja să reducă utilizarea de îngrăşăminte, iar retailerii cumpără acum numai ce au nevoie în viitorul apropiat, spune Alexis Maxwell, analist la Green Markets. 

Potrivit acestuia, goana pentru cumpărarea de îngrăşăminte pentru primăvara nu va începe până în februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite