Cresc salariile de la 1 ianuarie. Guvernul a încheiat negocierile cu patronatele şi sindicatele. Ce se întâmplă cu amenzile rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Guvernul a încheiat negocierile cu patronatele şi sindicatele pe tema creşterii salariului minim de la 1 ianuarie, a anunţat luni preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, după încheierea discuţiilor în cadrul Consiliului Naţional Tripartit.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), a anunţat în această dimineaţă creşterea salariului minim cu 3% şi îngheţarea punctului de amendă şi pentru 2021 la 145 de lei.

„Tocmai s-a încheiat Consiliul National Tripartit. Am discutat cu Guvernul României următoarele aspecte:

1. Creşterea salariului minim cu 3%, aşa cum am propus noi, CNIPMMR, adică de la 2230 la 2300 lei.

2. Se îngheaţă punctul de amendă şi pentru 2021 la 145 lei.”, a informat Jianu pe pagina sa de socializare.

În urmă cu circa două săptămâni, Florin Jianu spunea că cele trei scenarii privind creşterea salariului minim propuse de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se bazează pe indicatori incerţi.

"Toate cele 3 scenarii prezentate de Ministerul Muncii au o serie de indicatori care sunt prognozaţi, iar aceşti indicatori sunt incerţi, pentru că în felul în care erau aceştia prognozaţi ar fi trebuit chiar şi în anul 2020 să scădem salariul minim pe economie, pentru că acolo se spunea care este diferenţa dintre creşterea economică prognozată şi creşterea economică realizată, iar acum avem o profundă descreştere economică, de -4%, faţă de ceea ce prognozasem la începutul anului, de +4.

Deci, această descreştere economică ar fi trebuit ca şi în anul 2020 să ducă la o scădere a salariului minim pe economie, asta strict pe criteriile folosite de Ministerul Muncii. Sigur că în realitate nu trebuia să facem aşa ceva şi nu se va realiza niciodată. Vă spun acest lucru pentru că aceşti indicatori sunt incerţi, noi nu trebuie să-i punem într-o formulă de creştere sau descreştere a salariului minim brut", a susţinut el.

Sindicatele ceruseră 2.400 lei

Ulterior, la 20 decembrie, liderul BNS Dumitru Costin afirma că sindicatele au propus o creştere a salariului minim la 2400 de lei brut de la 1 ianuarie.

“Vă reamintesc că am avut o şedinţă de CNT, vă reamintesc că Ministerul Muncii a făcut de vreo două luni şi jumătate un grup tehnic de lucru la Ministerul Muncii cu mecanismul salariului minim. La CNT-ul ăla noi ne-am comunicat punctul de vedere, toată partea sindicală, 2400 de lei brut de la 1 ianuarie, partea patronală a fost împărţită în trei - zona IMM-urilor a propus o creştere de la 1 ianuarie la 2300 de lei, celelalte organizaţii patronale au oscilat şi au spus că propun un moratoriu între trei şi şase luni de zile, lăsăm să vedem ce se mai întâmplă şi discutăm peste trei luni sau şase luni. Guvernul nu a precizat nimic în acest sens”, a transmis liderul BNS.

Pe de altă parte, în lipsa unei înţelegeri clare, de la 1 ianuarie exista riscul creşterii punctului de amendă cu 100 de lei, de la 145 de lei cât încă este în prezent, la 223 de lei – 10% din salariul minim brut pe economie.

Astfel, de la 1 ianuarie, exista riscul ca, pentru o persoană care conduce un autovehicul după ce a consumat alcool, amenda să crească de la 2.900 de lei, la 4.430 de lei. Această majorare ar fi fost posibilă chiar şi în cazul în care salariul minim brut pe economie nu s-ar fi majorat de la 1 ianuarie, dat fiind faptul că Guvernul nu a emis încă o hotărâre care să prelungească termenul până la care punctul de amendă a fost plafonat la nivelul de 145 de lei.

Citeşte şi: 

Sindicatele reclamă politica de austeritate pusă în cârca celor săraci: Suntem dezamăgiţi de creşterea salariilor cu 41 de lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite