Cresc contribuțiile pentru pensii. Cât costă un an de vechime în muncă după 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să cumpere vechime în muncă vor plăti cu 100 de lei mai mult pentru fiecare lună pentru care vor încheia contracte cu Casa Națională de Pensii Publice după data de 1 iulie, potrivit calculelor „Adevărul”.

Cineva transcrie datele dintr-o carte de muncă într-un registru
Cei care vor să cumpere vechime în muncă vor plăti cu 100 de lei mai mult pentru fiecare lună

Concret, de la data de 1 iulie când salariul minim pe economie a fost majorat de la 3.300 de lei, la 3.700 de lei, cei care vor să cumpere vechime în muncă vor plăti pentru fiecare lună „achiziționată” suma de 925 de lei, față de 825 de lei cât plătesc acum.

Conform prevederilor OUG nr. 163/2020, persoanele care nu au calitatea de pensionari se pot asigura în sistemul public pe o perioadă de maxim 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare în care persoana nu a realizat un stagiu de cotizare.

Acest lucru înseamnă că o persoană care nu este pensionar și încheie în luna septembrie 2024 cu casa de pensii un contract voluntar de asigurare va plăti 3 luni cu câte 925 de lei (2.772 lei) și alte 9 luni (perioada octombrie 2023 - iunie 2024 inclusiv) cu câte 825 de lei (7.425 lei), rezultând că un an de vechime - octombrie 2023 - septembrie 2024 inclusiv - costă 10.197 lei.

Termenul până la care se pot încheia contracte de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă a fost prelungit (prin Ordonanța de Urgență nr. 70/2023) până la data de 31 decembrie 2024.

Cine poate cumpăra vechime

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. ,,Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbați și 63 ani la femei”, precizează reprezentanţii Ministerului.

Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Totodată, Legea nr. 263/2010 a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite